Okolje & energija

To je prva slovenska hiša s certifikatom Active House

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

29.10.2020 23:00
Čas branja: 1 min

Hiša Lumar Primus-R 150 iEdition je prva stanovanjska hiša s certifikatom Active House, so zapisali v podjetju Lumar IG v prijavi na razpis za energetske nagrade.

Certifikacijsko shemo Active House vodi neprofitno združenje Active House Alliance, ustanovljeno leta 2011 v Bruslju. Certifikacijski sistem je zasnovan na načelih ugodja, energije in okolja. Načela so upoštevali tudi v Lumarju pri projektiranju in gradnji hiše Lumar Primus-R 150 iEdition.

Učinkovite energetske rešitve

Hiša potrebuje za ogrevanje in hlajenje manj kot 15 kilovatnih ur na leto. Na nadstrešku je postavljena 7,8-kilovatna sončna elektrarna, njena predvidena letna proizvodnja je devet tisoč kilovatnih ur. Skupno potrebo hiše po električni energiji so v Lumarju ocenili na 5.710 kilovatnih ur na leto, presežek električne energije pa je namenjen polnjenju električnega avta, ki lahko z elektriko iz lastne sončne elektrarne prevozi okoli 15 tisoč kilometrov na leto. Poleg tega ima hiša toplotno črpalko z nizkotemperaturnim talnim in stropnim ogrevanjem in hlajenjem.

Številni učinki zelene strehe

Za izdelavo hiše so izbrali materiale z minimalnim vplivom na okolje, kar poleg Active House potrjujejo tudi drugi certifikati. Na hiši je zelena streha, ki ponuja nadomestni naravni habitat, pripomore k čistejšemu zraku, ima visoko sposobnost zadrževanja vode, zato je meteorna kanalizacija manj obremenjena. Poleg tega ima strešna kritina daljšo življenjsko dobo, poleti je hlajenje strešnih površin bolj učinkovito, temperatura zraka v bližini hiše pa je nižja. Med izolacijo temeljne plošče je vgrajena zaščita proti radonu.

Svetloba, prezračevanje in akustika

K bivalnemu udobju med drugim pripomoreta optimalna naravna osvetljenost hiše in prezračevalna naprava za zagotavljanje svežega zraka. Ovoj omogoča temperaturno ugodje in zmanjša asimetrijo sevanja, perforirane plošče izboljšajo akustiko v prostoru, nove tehnične rešitve pa zmanjšajo prenos zvoka medetažne konstrukcije.

Hišni varuhi

Hiša ima sistem pametnih inštalacij, ki omogoča nastavitev scenarijev za večje udobje in manjšo porabo energije. Poskrbijo pa tudi za večjo varnost. Senzorji namreč zaznajo izliv vode, gibanje in odprta vrata, hiša pa ima tudi protipožarne senzorje.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Dražbe
12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah
Dražbe
DražbeUroš Božin 12 hiš, ki jih do konca januarja lahko kupite na dražbah

Izklicne cene hiš se začnejo pri 60 tisočakih

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 7. del): Koliko elektrike sem proizvedel in koliko porabil v letu 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 7. del): Koliko elektrike sem proizvedel in koliko porabil v letu 2020 12

Sončna elektrarna je v dobri polovici leta proizvedla skoraj sedem megavatnih ur elektrike, poraba je za 437 kilovatnih ur presegla proizvodnjo.

FINANCE
Dražbe
Kmalu na dražbi 38 počitniških hiš na Cresu. Razkrivamo, kakšne so predlagane cene
Dražbe
DražbeAleš Perčič Kmalu na dražbi 38 počitniških hiš na Cresu. Razkrivamo, kakšne so predlagane cene 5

Kdaj predvidoma bo stekla težko pričakovana dražba počitniških hiš na Cresu

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje 10

Toplotne črpalke imajo na elektrodistribucijska nizkonapetostna omrežja večji vpliv kot pa polnjenje električnih vozil v individualnih stanovanjskih objektih, so zapisali v družbi SODO, operaterju distribucijskega omrežja.

FINANCE
Dražbe
Februarja na dražbah: hiše, stanovanja, zemljišča, motorno kolo, gliserja, Adrijina blagovna znamka...
FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.