Okolje & energija

V Kronotermu so razvili nove toplotne črpalke, namenjene večjim objektom

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

31.10.2020 06:00
Čas branja: 2 min

V Kronotermu so razvili in izdelali novo generacijo toplotnih črpalk, ki so posebej primerne za večje stanovanjske in poslovne objekte, za daljinsko ogrevanje, izrabo odvečne industrijske toplote in podobno.

Konvencionalna tehnologija toplotnih črpalk omogoča izkoriščanje toplotnih virov do približno 25 stopinj. Z novo tehnologijo pa so v Kronotermu uporabo toplotnih črpalk razširili na toplotne vire s temperaturami do 55 stopinj. Na drugi strani pa nove toplotne črpalke dosegajo visoke izstopne temperature, ogrevalna voda lahko namreč doseže nad 80 stopinj.

Razširjena možnost uporabe

Nova tehnologija je razširila nabor aplikacij, pri katerih so toplotne črpalke okoljsko najbolj primerna tehnologija. To so predvsem sistemi daljinskega ogrevanja, izkoriščanje odpadne toplote iz proizvodnih procesov in priprava tople sanitarne vode, ko je treba izpolniti zahteve sanitarnih inšpektorjev za preprečitev nastanka legionele. Nove toplotne črpalke lahko preprečijo nastanek legionele brez uporabe dodatnih generatorjev toplote.

Zakaj so učinkovite

Nova skupina toplotnih črpalk ima tako imenovano funkcijo booster, ki omogoča hitro segrevanje vode s sočasnim delovanjem osnovnega ter dodatnega vira segrevanja. V nove toplotne črpalke so vgrajeni najbolj učinkoviti spiralni kompresorji, ki so posebej razviti za izrabo odpadne toplote. Takšne toplotne črpalke delujejo zelo učinkovito, do temperature vira 55 stopinj vstopne vode namreč ni treba ohlajati, na primer z mešalnim ventilom. Tako izkoristijo potencial visoke temperature vira toplote.

Pomaga tudi algoritem

Naprava ima vgrajeno krmilno enoto, kompresorska izvedba pa omogoča stopenjsko regulacijo moči. Polnitev do okolja prijaznega hladiva pa je zelo nizka. Pri pripravi ogrevalne vode do 60 stopinj lahko dosežejo koeficient učinkovitosti oziroma COP, Coefficient of Performance, več kot štiri. COP pove razmerje med pridobljeno toploto in električno energijo, ki jo toplotna črpalka potrebuje za delovanje. Algoritem pa prilagaja moč delovanja naprave in temperaturo izstopne vode potrebam objekta. Toplotno črpalko pa lahko priključimo na centralni nadzorni sistem in jo upravljamo na daljavo.

Kratka povračilna doba

Večji objekt so vse leto veliki porabniki energije, zato je lahko prihranek pri elektriki velik. V Kronotermu ugotavljajo, da se lahko naložba povrne že v enem letu. Imajo tudi primer, pri katerem so se stroški ogrevanja v primerjavi z zemeljskim plinom zmanjšali za 72 odstotkov, izpusti toplogrednih plinov pa za 68 odstotkov. Izdelek ne vključuje nevarnih snovi, je varen za uporabo in v življenjski dobi ne obremenjuje okolja. Vgradnja toplotnih črpalk je preprosta, kar omogoča prihranke pri montaži in ne zahteva velikih sprememb ogrevalnega sistema in kotlovnice.

Nove toplotne črpalke so rezultat lastnega znanja, so še zapisali v Kronotermu v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje 10

Toplotne črpalke imajo na elektrodistribucijska nizkonapetostna omrežja večji vpliv kot pa polnjenje električnih vozil v individualnih stanovanjskih objektih, so zapisali v družbi SODO, operaterju distribucijskega omrežja.

FINANCE
Okolje & energija
Kronoterm uvrščen med evropske podnebne voditelje v sektorju ogrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kronoterm uvrščen med evropske podnebne voditelje v sektorju ogrevanja 6

V organizaciji Evropski okoljski urad so objavili poročilo o podnebni prijaznosti proizvajalcev ogrevalnih naprav. Kronoterm je v vrhu.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Okolje & energija
'Moti me hrup sosedove toplotne črpalke. Kaj lahko naredim?'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 'Moti me hrup sosedove toplotne črpalke. Kaj lahko naredim?' 4

Energetska svetovalca sta odgovorila bralki Financ na vprašanje, kaj lahko naredi zoper moteč hrup sosedove toplotne črpalke.

FINANCE
Manager
(TOP 101 srednja podjetja) Kronotermove toplotne črpalke med najučinkovitejšimi v Evropi
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik (TOP 101 srednja podjetja) Kronotermove toplotne črpalke med najučinkovitejšimi v Evropi

Zeleni trend poganja povpraševanje po njihovih inovativnih toplotnih črpalkah. Lani so prihodke povečali za več kot 30 odstotkov.

FINANCE
Nepremičnine
Toplotne črpalke – na kaj biti pozoren pri nakupu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Toplotne črpalke – na kaj biti pozoren pri nakupu

Vedno je treba zahtevati podatek o ogrevalni moči toplotne črpalke pri zunanji temperaturi minus 15 stopinj Celzija.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti