Okolje & energija

Inovacija, s katero v Steklarni Hrastnik z vodikom izpodrivajo fosilna goriva

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

28.10.2020 00:15
Čas branja: 3 min
Inovacija, s katero v Steklarni Hrastnik z vodikom izpodrivajo fosilna goriva
Sončna elektrarna na strehi Steklarne Hrastnik proizvaja elektriko za pridobivanje vodika. Foto: Borut Hočevar

V Steklarni Hrastnik so razvili postopek, pri katerem z uporabo vodika, pridobljenega z elektriko iz lastne sončne elektrarne (postavili so jo z družbo GEN-I), delno nadomestijo uporabo zemeljskega plina pri taljenju stekla.

Steklarska industrija sodi med energetsko intenzivne panoge, izpusti toplogrednih plinov pa postajajo čedalje pomembnejši strošek. Izziv bo v prihodnje še večji, so v Steklarni Hrastnik zapisali v prijavi na razpis okoljskih nagrad Financ in Eko sklada.

Nestanovitnost zelenega vodika

Eden od energetsko najbolj intenzivnih postopkov v steklarstvu je taljenje stekla, pri katerem ponavadi uporabljajo zemeljski plin. V Steklarni Hrastnik so se lotili pilotnega projekta za nadomeščanje dela fosilnih goriv z obnovljivimi viri. Pri tem so uporabili vodik, ki so ga pridobili z elektrolizo vode z električno energijo iz svoje sončne elektrarne.

Ena od glavnih težav pri uporabi zelenega vodika je nestanovitnost električne energije iz obnovljivih virov. Zaloga vodika in kisika se zato zelo spreminja, spremenljive koncentracije vodika v gorivu pa povzročajo težave pri izgorevanju mešanice vodika in zemeljskega plina. V Hrastniku so se lotili reševanja takšnih težav in razvili rešitev, ki omogoča sklopitev nestabilnih obnovljivih virov energije brez zalogovnika, pri tem pa kot energijski vektor nastopa vodik.

Kaj omogoča inovacija

Rešitev so našli v izvedbi enotnega gorilnika in nadzornega sistema, kar omogoča zgorevanje plinskih zmesi, sestavljenih iz zemeljskega plina in vodika. Kot oksidant lahko uporabljajo zrak ali čisti kisik. Z inovacijo rešujejo problem univerzalnosti uporabe enotnega gorilnika pri poljubni mešanici reaktantov, ki vstopajo v gorilnik, torej zemeljskega plina, vodika, čistega kisika in zraka. Nadzorni sistem pa zagotavlja, da je sestava zmesi reaktantov vedno blizu zahtevane sestave. Tako zagotavljajo varno in stabilno obratovanje, ustrezno sestavo dimnih plinov in ustrezno kakovost stekla.

Tehnologija, kot je ni na trgu

Inovativni sistem nadzora z regulacijo pretoka reaktantov in inovativni gorilnik omogočata pripravo in zgorevanje poljubne kombinacije metana, vodika, kisika in zraka, kar je unikum, so zapisali Steklarni Hrastnik. Takšne nizkoogljične tehnologije ni na trgu, inovacija pa je lahko pomembna za vse dejavnosti, kjer uporabljajo kot gorivo zemeljski plin.

Kakšni so rezultati

Nova tehnologija omogoča zgorevanje mešanice, v kateri vodik nadomešča zemeljski plin. Predvidevajo, da bo realno izvedljiva mešanica, v kateri bo do 50 odstotkov vodika. Z uporabo nove tehnologije bi v Steklarni Hrastnik prihranili šest tisoč ton ogljikovega dioksida na leto. Cena vodika trenutno sicer ni konkurenčna ceni zemeljskega plina, vendar se lahko razmere hitro spremenijo, zlasti ob podražitvi ogljičnih kuponov ali zemeljskega plina, ocenjujejo v steklarni. Poleg tega lahko opravljanje omrežnih storitev pri regulaciji frekvence občasno prinese celo negativno ceno vodika, kar je dodatna spodbuda za uporabo opisane tehnologije.

Inovacija pa ima pomembne posredne učinke, ugotavljajo v Steklarni Hrastnik, kjer izvozijo 98 odstotkov izdelkov. Trajnostna naravnanost je eno pomembnejših meril pri pridobivanju kupcev, predvsem v višjem kakovostnem segmentu njihovih izdelkov. Za doseganje poslovne uspešnosti podjetja v prihodnjih treh letih je trajnostni razvoj odločilen. Inovacija sodi med zelene naložbe, za katere so lani namenili 2,1 odstotka prihodkov.

Celoten vložek v inovacijo je ocenjen na okoli 250 tisoč evrov. Inovacija je zaščitena kot poslovna skrivnost, razvili pa so jo v projektu OPERH2, ki sodi v program izvajanja kohezijske politike. Program financirata Evropski sklad za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Okolje & energija
Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso 18

Ker ne spremljamo evropskih gospodarskih tokov, nam manjka evropskih projektov

FINANCE
Okolje & energija
Tako so v Steklarni Hrastnik izdelali najbolj trajnostno steklenico na svetu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tako so v Steklarni Hrastnik izdelali najbolj trajnostno steklenico na svetu

V Steklarni Hrastnik se pripravljajo na testiranje taljenja stekla z uporabo vodika na industrijski ravni. Izdelali so steklenico brez neposrednih izpustov ogljika, načrtujejo pa novo tovarno, v kateri bodo zmanjšali ogljični odtis v proizvodnji v skladu z zahtevami EU.

FINANCE
Okolje & energija
Plinski terminal na Krku je začel z rednim delovanjem
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Plinski terminal na Krku je začel z rednim delovanjem 13

V terminal na hrvaškem otoku Krku je v prvih urah leta 2021 prispel prvi tanker z zemeljskim plinom.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

IZVOZNIKI
Novice
Steklarna Hrastnik bi v Trbovljah zgradila novo tovarno. Naložba je ocenjena na 130 milijonov
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Steklarna Hrastnik bi v Trbovljah zgradila novo tovarno. Naložba je ocenjena na 130 milijonov 4

V Trbovljah bi izdelovali steklenice za vodo in vino; pri financiranju naložbe računajo na slovenska in evropska sredstva

FINANCE
Okolje & energija
Kako draga sta slovenska elektrika in zemeljski plin v evropskih primerjavah
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako draga sta slovenska elektrika in zemeljski plin v evropskih primerjavah 10

Slovenska gospodinjstva so v prvi polovici lanskega leta plačevala 21. najdražjo elektriko in 12. najdražji zemeljski plin v Evropi.

FINANCE
Manager
Vodenje milenijcev – sivi lasje ali priložnost za trajnostni razvoj?
Manager
ManagerPeter Čas Vodenje milenijcev – sivi lasje ali priložnost za trajnostni razvoj? 4

Ali smo menedžerji sposobni sprejeti izziv za lastno preobrazbo in vstop v obdobje socialne avtoritete, ki jo priznavajo mladi?

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti