Okolje & energija

Tako je pametna steklena embalaža iz Hrastnika postala tudi trajnostna

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

31.10.2020 23:00
Čas branja: 2 min
Tako je pametna steklena embalaža iz Hrastnika postala tudi trajnostna
Napredna trajnostna steklena embalaža prinaša priložnosti na trgu embalažnega stekla v industriji žganih pijač in parfumeriji. Foto: Steklarna Hrastnik

Pametna steklena embalaža, razvita v Steklarni Hrastnik, je opremljena z elektronskimi komponentami za radiofrekvenčno identifikacijo in ima vgrajene elemente za spremljanje stanja. Komponent ni mogoče preprosto odstraniti, mogoče pa jih je vnovič uporabiti, so zapisali v prijavi na okoljski razpis Financ in Eko sklada.

Napredna trajnostna steklena embalaža prinaša Steklarni Hrastnik priložnosti na trgu embalažnega stekla v industriji žganih pijač in parfumeriji. Trg je globalen, leta 2022 bo vreden okoli 35 milijard evrov. Po takšni embalaži povprašujejo kupci, ki želijo biti natančno obveščeni o značilnostih izdelka in hkrati zmanjšati obremenitev okolja. Lastniki blagovnih znamk prek pametne embalaže dodatno obveščajo svoje stranke o izdelku, personalizirajo uporabniško izkušnjo, uporabljajo nove načine komuniciranja, razvijajo nove tržne instrumente in drugo.

V Steklarni Hrastnik so zato razvili pametno multikomponentno stekleno embalažo, opremljeno z elektronskimi komponentami za radiofrekvenčno identifikacijo (RFID). V embalažo so vgradili senzorske elemente za spremljanje položaja, temperature in drugih parametrov. Elektronska značka vključuje unikatno identifikacijsko oznako, ki ščiti blagovno znamko in preprečuje poneverbe.

Lepilo na bioosnovi

Steklo je sicer trajnostni material, vendar vgradnja elektronskih komponent povzroči nastanek kompozita, ki ni trajnosten. Značko je zato treba namestiti z lepilom, ki ga lahko odstranimo, vendar samo v določenih pogojih. V steklarni so se lotili izziva, kako integrirati elektronsko značko na stekleno embalažo, da preprosta odstranitev značke ne bo mogoča, omogočena pa bo vnovična uporaba stekla.

Razvili so lepilo na bioosnovi. To ima manjši delež za zdravje škodljivih snovi, omogoča hitro utrjevanje s pomočjo ultravijolične svetlobe, vsebuje biopolimere, omogoča preprosto odstranjevanje po uporabi, ob tem pa so lastnosti lepljenja primerljive kot pri običajnem lepilu. Vezivo na bioosnovi so naredili na Kemijskem inštitutu. Elektronsko značko je tako mogoče odstraniti z nestrupeno raztopino ocetne kisline, elektronske komponente lahko po odstranitvi vnovič uporabijo.

Poslovni učinki

V Steklarni Hrastnik izdelajo na leto prek sto milijonov kosov steklene embalaže, pričakujejo pa, da bo imelo v petih letih elektronsko komponento vsaj pet odstotkov embalaže. Celoten vložek v inovacijo je ocenjen na 300 tisoč evrov, predvideni donos od inovacije pa bo v prihodnjih treh letih vsaj sto tisoč evrov na leto. Stroški proizvodnje se zaradi večkratne uporabe elektronskih komponent znižajo za 40 odstotkov. Razvoj so financirali iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstev Republike Slovenije. Pripravljajo pa tudi patentno prijavo.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

AGROBIZ
Nasveti
Vizualna podoba blagovne znamke je kot češnja na vrhu torte
Agrobiznis
NasvetiAnja Korenč Vizualna podoba blagovne znamke je kot češnja na vrhu torte 1

Oblikovalka svetuje, na kaj je dobro paziti pri oblikovanju vizualne podobne blagovne znamke živil, ki obsega logotip in embalažo.

FINANCE
Okolje & energija
Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso 18

Ker ne spremljamo evropskih gospodarskih tokov, nam manjka evropskih projektov

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: štipendijski sklad, kmetijsko ministrstvo, podjetniški sklad, občine
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: štipendijski sklad, kmetijsko ministrstvo, podjetniški sklad, občine

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Moje finance
Razno
Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Finančni koledar 2021: V novo leto pripravljeni na finančne izzive!

Ker verjamemo, da je načrtovanje pomembno opravilo osebnih financ, smo vam za začetek novega leta pripravili finančni koledar. Na enem mestu smo za vas zbrali vse pomembne finančne datume in dogodke od januarja do decembra 2021. Veste, kdaj morate oddati vlogo za vzdrževane družinske člane, kdaj oddati napoved kapitalskih dobičkov? Naj se na koledarju ne nabira prah, pogledujte nanj vse leto.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.