Okolje & energija

Kako povečujejo energetsko učinkovitost v podjetju Xella porobeton SI v partnerstvu s podjetjem Amibit

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

09.11.2020 15:10
Čas branja: 3 min
Kako povečujejo energetsko učinkovitost v podjetju Xella porobeton SI v partnerstvu s podjetjem Amibit
Xella porobeton SI

Med podjetji iz energetsko intenzivnih sektorjev, ki so znatno zmanjšala svoj ogljični odtis, je tudi največji proizvajalec porobetonskih elementov v Sloveniji Xella porobeton SI iz Kisovca pri Zagorju. S pomočjo sistema stalnih izboljšav energetske snovne učinkovitosti je podjetje v zadnjih 20 letih zmanjšalo emisije ogljikovega dioksida za 40 odstotkov na kubični meter porobetona. Dobro prakso zniževanja toplogrednih plinov so v okviru projekta LIFE IP Care4Climate analizirali in predstavili tudi v Umanoteri - Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj.

Za slovensko industrijo je značilen velik delež energetsko intenzivnih dejavnosti. Industrija porabi približno četrtino končne rabe energije v Sloveniji in ima velik potencial za povečanje učinkovitosti. Energetska učinkovitost in zmanjšanje porabe energije v industriji sta ključni za doseganje nacionalnih podnebnih ciljev, poudarjajo v Umanoteri.

Pri tem je po navedbah Umanotere med najboljšimi industrijskimi podjetji tudi Xella Porobeton SI, ki je za svoje ukrepe prejela številne nagrade.

Z uvedbo lastnega sistema za upravljanje z energijo, ki jim omogoča stalne meritve porabe energije, surovin in vode, lahko iščejo možnosti za zmanjšanje porabe in preverjajo, ali so s spremembami dosegli želene rezultate. V podjetju ocenjujejo, da so z izvedenimi ukrepi v desetih letih prihranili 28.341 ton izpustov ogljikovega dioksida, zmanjšali porabo vode za 15.570 kubičnih metrov na leto, na deponijo pa letno odložijo deset tisoč ton manj prahu iz porobetona. Vračilna doba naložbe v rešitve, ki so nastale tudi v sodelovanju s podjetjem Amibit, je krajša od treh let.

S podjetjem Amibit so uvedli energetski informacijski sistem (EIS) za spremljanje porabe, kazalnikov učinkovitosti delovanja in ciljnega spremljanja rabe energije, proizvodne procese pa digitalizirajo in virtualizirajo. Glavni namen nadgradnje sistema je vzpostavitev enotnega pregleda nad delovanjem celotne proizvodnje prek platforme energetsko informacijskega sistema Amibit, ki bo omogočil dodatno optimizacijo porabe surovin in energije ter povečanje produktivnosti.

Vodja vzdrževanja in energetike podjetja Xella porobeton SI Jani Uranič dodaja, »da je poleg vrhunskega poznavanja tehnologije, sposobnosti razumevanja problema, fleksibilnosti in zanesljivosti, potrebno tudi uspešno sodelovanje skupne razvoje ekipe, tako na strani naročnika, kot izvajalca, kar je Amibit s svojim delom zagotovo dokazal«.

Še posebej pa so v podjetju ponosni, da so skupaj s podjetjem Amibit povezali tako energetsko informacijski sistem kot tudi vzdrževanje strojev in naprav. »Skupaj smo izdelali model platforme EIS za pametni nadzor strojev in naprav, kjer stroji sami preko meritev toka javijo vzdrževalcem, da je potrebno popravilo, še preden pride do zaustavitve stroja.«

Med ukrepi, ki so jih izvedli za povečanje učinkovitosti in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, je zamenjava energenta na zemeljski plin pri proizvodnji porobetona. S snovno in energetsko uporabo kondenzata so zmanjšali rabo energije in vode, z reciklažo porobetona pa so skoraj povsem zaprli snovni tok odpadnega materiala in vode (kondenzata). Dodatne energetske prihranke so dosegli tudi z zamenjavo kompresorjev s frekvenčno vodenimi, zmanjšanjem izgub v sistemu komprimiranega zraka, ugašanjem kompresorjev preko vikenda, zamenjavo notranje razsvetljave in optimizacijo proizvodnega procesa, so o ukrepih v podjetju zapisali v Umanoteri.

V podjetju Xella so, kot navajajo na svoji spletni strani, poskrbeli za vračanje presežka pare, ki nastaja med avtoklaviranjem izdelkov nazaj v proizvodni proces in ga umestili v sistem ogrevanja stavb podjetja. Folija, ki jo uporabljajo za zaščito palet, je samorazgradljiva. Odpad zidakov, ki nastane v proizvodnem procesu, pa vračajo nazaj v proizvodnjo.

Podjetje je od marca 2004 del mednarodnega koncerna Xella Inernational, ki je s 95 tovarnami po vsem svetu drugi največji koncern na svetu v gradbeništvu.

Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
PMM
Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov 2

Lani je prodaja električnih avtov in priključnih hibridov zrasla za 40 odstotkov, na prvem mestu je spet Tesla.

FINANCE
Komu v EU sploh predseduje Portugalska in kaj si je postavila za prednostne naloge
Finance
Albina Kenda Komu v EU sploh predseduje Portugalska in kaj si je postavila za prednostne naloge 4

V prvem letošnjem polletju bo v EU pod portugalsko taktirko poudarek zlasti na uresničevanju že sprejetega, tudi med nemškim predsedovanjem

FINANCE
Izšel je novi Akademček: Prihodnost je hibridna
FINANCE
Subvencije
Tri slovenska podjetja uspešna na evropskem razpisu za razvoj naprednih digitalnih tehnologij
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Tri slovenska podjetja uspešna na evropskem razpisu za razvoj naprednih digitalnih tehnologij

Med 82 prispelimi prijavami je do sofinanciranja prišlo 16 projektov

FINANCE
Manager
Ujetniki preteklih uspehov
Manager
ManagerMiha Žerko Ujetniki preteklih uspehov 1

Skrbimo za to, da dobro delamo danes in jutri, za vprašanje, kaj bomo počeli pojutrišnjem, pa nam velikokrat zmanjka energije in časa.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.