Okolje & energija

Ali je mogoče biti energetsko neodvisen na več kot dveh tisočakih? Je!

V sklopu projekta SustainHuts na Staničevi koči in Pogačnikovem domu energijo pridobivajo s pomočjo sončnih celic in vetrne elektrarne

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

06.08.2021 06:23
Dopolnjeno: 06.08.2021 09:00
Čas branja: 4 min
Ali je mogoče biti energetsko neodvisen na več kot dveh tisočakih? Je!
Planinska koča Valentina Staniča na 2.332 metrih nadmorske višine. Fotovoltaika in vetrnica se v teh razmerah in pogojih delovanja izkazujeta za dobro kombinacijo. Foto: Arhiv Fakultete za strojništvo UL

Projekt SustainHuts, v katerem je poleg Planinske zveze Slovenije in Razvojnega centra za vodikove tehnologije eden izmed pomembnih partnerjev tudi Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, poteka od leta 2016. Vanj sta bili najprej vključeni dve planinski koči, a so na koncu opremili tri, saj je le pet dni po tem, ko so opremili Kočo na Korošici, ta do tal pogorela. Požar je tako odnesel tudi 30 tisoč evrov vreden sistem za pridobivanje električne energije iz sonca, saj tisti trenutek še ni bil zavarovan.

»V takih dinamičnih razmerah je težko pravočasno vključiti še zavarovalnico, saj je že tako vključenih veliko deležnikov, ki se morajo prilagajati, da dela potekajo natančno, nemoteno in v skladu z načrti,« je pojasnil Matija Mori s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Tako zdaj ti viri za pridobivanje električne energije delujejo na Pogačnikovem domu na Kriških podih in Domu Valentina Staniča pod Triglavom.

Dizelski agregat samo še za rezervo

»Fotovoltaika in vetrnica se v teh razmerah in pogojih delovanja izkazujeta za dobro kombinacijo. Kot so pojasnili upravniki Pogačnikovega doma, jim od začetka delovanja postavljenega novega vira energije ni bilo treba več zaganjati bencinskega niti dizelskega agregata, kar je bil eden izmed pomembnih ciljev – da jih izločimo iz delovanja, a kljub temu ostajata priključena kot rezerva,« opisuje Mori.

Z enakim ciljem so odšli tudi na Dom Valentina Staniča pod Triglavom na 2.332 metrih nadmorske višine. »Tudi tukaj po namestitvi fotovoltaike in vetrnice niso več potrebovali bencinskega agregata. Oba sistema sta izdelana tako, da sta enostavna za uporabo, kar pomeni, da oskrbnik koče z upravljanjem sistema nima veliko dela. Poznati pa mora seveda osnove,« zagotavlja Mori.

Izpusti v okolje (ogljikov dioksid, žveplovi in dušikovi oksidi, delci) so se ob uporabi novih virov energije zmanjšali za polovico, potrjuje sogovornik. Kombinacija je dobra, saj fotovoltaika dela čez dan, tudi če je oblačno, vetra pa je lahko v gorah kar veliko in je na trenutke tudi konstanten, torej piha tudi ponoči, kar je dodatna prednost v primerjavi s fotovoltaiko. »Je pa pri obnovljivih virih energije nujno, da imamo zalogovnik energije, saj je treba izravnavati porabo in proizvodnjo. Zalogovnik energije je v tem primeru baterijski sklad, ki mora biti dovolj velik, da pokriva potrebe, če je več slabših dni, in energetske špice – zjutraj in pozno popoldne. Je pa seveda vse skupaj odvisno od tega, katere energente še uporabljamo,« pojasnjuje Mori. Na kočah navadno kuhajo in se ogrevajo na biomaso ali utekočinjeni naftni plin, ki se v Domu Valentina Staniča uporablja tudi za hladilnike in toplo vodo v kuhinji.

Preverjanje energijskega izkoristka

»Vse to je bilo treba upoštevati. Nameščeni energetski sistemi so v danem trenutku nekoliko predimenzionirani in dajejo več energije, kot je trenutno potrebujemo. Deloma je bil to načrt, deloma je to posledica razmer zadnjih dveh let, ko je zaradi COVID-19 obisk koč upadel. Prav število planincev v koči je tisti dejavnik, ki opredeljuje dinamiko in količino porabljene energije v koči. Seveda tudi zbiramo podatke o porabi energije in delovanju celotnega sistema, kar nam omogoča analizo, iz katerega vira in koliko je bilo proizvedene energije. Pri Pogačnikovi koči se je pokazalo, da vetrnica ni imela več kam polniti energije, saj je fotovoltaika napolnila baterijo do konca, kar pomeni, da imamo še rezerve na strani porabe in jo lahko še nekoliko povečamo,« prve izkušnje opisuje Mori.

Natančnejšo analizo energetskega sistema na podlagi obnovljivih virov energije, ki je bil nameščen v okviru projekta SustainHuts, bodo lahko opravili čez nekaj let. Letos bodo na obe lokaciji postavili tudi vremenski postaji, da bodo pridobivali podatke o osončenosti in razpoložljivosti vetra, kar jim bo omogočilo preračunavanje, kako uspešni so pri izkoriščanju obeh naravnih virov.

Interes v kočah je, kaj pa država?

Denar za projekt, v katerega so bile poleg Slovenije vključene tudi Španija, Francija in Italija, so v dobršni meri pridobili tudi iz evropskih strukturnih skladov, del pa je prispevalo planinsko društvo, ki upravlja koči. »Interes med planinskimi društvi za postavitev teh energetskih sistemov je, prav tako imamo veliko podporo v Planinski zvezi Slovenije. Če bi interes izkazala tudi država, saj mora zasledovati okoljevarstvene cilje Evrope, bi zagotovo našli primerne vire financiranja,« razmišlja Mori.

»Če bi imeli dober poslovni načrt za delovanje teh sistemov v visokogorju ali v zaščitenih okoljih, kot je Triglavski narodni park, bi država najverjetneje videla interes za podporo. Imamo dobre prakse, ki dokazujejo, da se da doseči pomembne okoljske korake v visokogorju z ne prav astronomskimi finančnimi vložki, dizelske agregate pa 'upokojiti'«, je bil slikovit Mori.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
(video) Baterije, fotovoltaike in vetrnice, slovenski zgled evropskim planinskim kočam
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Baterije, fotovoltaike in vetrnice, slovenski zgled evropskim planinskim kočam

V treh slovenskih kočah so dizelske agregate zamenjali z obnovljivimi viri in hranilniki energije. Eden od ciljev projekta je razvoj rešitev, ki jih bodo lahko prenesli na druge koče po Evropi, so zapisali na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani v prijavi na razpis energetskih nagrad v kategoriji energetsko učinkovit projekt.

FINANCE
Okolje & energija
Pestre prijave kandidatov za najboljši energetski projekt 2021
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pestre prijave kandidatov za najboljši energetski projekt 2021

To so podjetja, ki so se prijavila na letošnji razpis za energetske nagrade. Uvedli smo novo, četrto kategorijo: energetska učinkovitost v prometu in logistiki.

AGROBIZ
Novice
Kmetijstvo v TNP je nekonkurenčno – kako ga spodbuditi?
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Kmetijstvo v TNP je nekonkurenčno – kako ga spodbuditi? 6

Odgovore na to vprašanje bomo med drugim iskali na razvojno-gospodarskem forumu Priložnosti in potenciali znotraj TNP, ki ga pripravljamo 26. avgusta

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Zajahajmo val zelenega okrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaStane Merše Zajahajmo val zelenega okrevanja 5

Obdobje zelenega okrevanja vse prej kot preprosto in mirno, moramo pa začeti ukrepati takoj, že danes

FINANCE
Okolje & energija
To so najboljši energetski projekti leta 2021
FINANCE
Manager
Vitranc, krona Kranjske Gore
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Vitranc, krona Kranjske Gore

Eno od lepših doživetij v Kranjski Gori je izlet na Vitranc po zaokroženi poti v jesenskem pejsažu sredogorja, z obiljem slikovitih razgledov, možnostjo za izvrstno kosilo in porcijo adrenalinske zabave.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.