Okolje & energija

(video) Večje strehe Pošte Slovenije bodo dobile sončno elektrarno

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

15.09.2021 23:00
Čas branja: 3 min
(video) Večje strehe Pošte Slovenije bodo dobile sončno elektrarno
V strategiji Pošte Slovenije do leta 2025 je postopna postavitev sončnih elektrarn, ki imajo površino, večjo od 250 kvadratnih metrov.

V voznem parku Pošte Slovenije so bili leta 2018 štirje odstotki avtov električnih, leta 2025 pa jih bo 46 odstotkov. To je eden od podatkov iz prijave na energetski razpis Časnika Finance, kjer sodeluje Pošta v treh kategorijah: energetsko učinkovito podjetje, energetsko učinkovit projekt ter v novi kategoriji promet in logistika.

Okoljski odtis Pošte Slovenije upravljajo v skladu s strategijo energetske učinkovitosti. Med drugim načrtujejo, da bodo od leta 2018 do 2025 zmanjšali porabo goriva za prevozna sredstva za 12 odstotkov, porabo celotne energije na površino stavbe za 6,4 odstotka, ogljični odtis pa za 14 odstotkov. Delež obnovljivih virov bo takrat 55 odstotkov.

Elektrifikacija voznega parka

V prometu so cilje do leta 2025 oblikovali zelo podrobno. Vsako leto bodo zamenjali 15 klasičnih in dotrajanih lahkih dostavnih vozil z električnimi. V večjih mestih bodo v prihodnjih treh letih zamenjali vsaj tretjino takšnih vozil z električnimi. Vsako leto bodo zamenjali vsaj 20 klasičnih skuterjev z električnimi, v prihodnjih treh letih pa bodo tretjino klasičnih enoslednih vozil zamenjali z dvoslednimi električnimi in opremili z električnimi dostavnimi vozički vsaj polovico tistih, ki opravijo dostavo peš.

Mednarodna priznanja

Trajnostno usmeritev izkazuje Pošta Slovenije tudi v mednarodnem sodelovanju. V združenju evropskih poštnih operaterjev PostEurop predseduje v delovni skupini Okolje, sopredseduje pa v skupini Forum zelene mobilnosti. Projekt slovenske pošte Strategija energetske učinkovitosti in trajnostnega razvoja je bil lani uvrščen med 20 finalistov razpisa PostEurop Coup de Cour. Vseh prijavljenih je bilo 67. Svetovna poštna zveza UPU pa je Pošto Slovenije uvrstila v prvo skupino članic, ki z ukrepi okoljskega upravljanja zmanjšujejo negativne vplive na okolje in o tem tudi ustrezno poročajo.

Merjenje učinkov učinkovite rabe energije

Glavna stebra okoljskega upravljanja v skupini Pošte Slovenije sta izvedba krožnega gospodarstva in učinkovito upravljanje energije. Leta 2018 so pridobili standard ISO 50001, pri vseh naložbah pa upoštevajo določbe pravilnika o učinkoviti rabi energije. V družbi redno merijo učinke učinkovite rabe energije, pri tem pa med drugim uporabljajo aplikacijo za centralni nadzorni sistem, programsko opremo za energetsko knjigovodstvo in upravljanje energije, aplikacijo za nadzor porabe energije v stavbah in aplikacijo za pregled nad porabo energentov v vozilih.

Uporabljajo tudi deževnico

Na objektih pretovorne pošte Cikava v občini Grosuplje in pošte Grosuplje uporabljajo sistem za rabo deževnice. S sistemom nadomestijo uporabo vode iz vodovoda za splakovanje stranišč, čiščenje vozil, za zalivanje in druge namene. Z uporabo deževnice so prihranili 480 tisoč litrov vodovodne vode, uporabo pa povečujejo. Leta 2017 so porabili 122 kubičnih metrov deževnice, leto pozneje 165, leta 2020 pa 193 kubičnih metrov deževnice. Takšna uporaba prinaša tudi finančne prihranke, in sicer pri strošku vode in strošku za odpadne vode, ki se obračuna ob porabi vode.

Sončne elektrarne na vse večje strehe

Na 1.300 kvadratnih metrih strehe novega objekta logistične pošte v Celju pa so postavili 95-kilovatno sočno elektrarno. Načrtovana letna proizvodnja električne energije je 95 tisoč kilovatnih ur. V napravo so vložili dobrih 73 tisoč evrov, pričakujejo pa, da bo znašal letni prihranek pri stroških energije dobrih 6.300 evrov. Do leta 2025 načrtujejo postopno postavitev sončnih elektrarn na poštnih strehah, ki imajo površino večjo od 250 kvadratnih metrov. Celjsko elektrarno pa so prijavili na energetski razpis v kategoriji energetsko učinkovit projekt.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
To so najboljši energetski projekti leta 2021
FINANCE
IKT
Kako certificirati informacijsko varnost in zakaj je to pomembno
IKT
IKTJakob Žorž Kako certificirati informacijsko varnost in zakaj je to pomembno

Slovenskim podjetjem je na voljo širok nabor certifikatov varnostnih standardov ISO, s katerimi potrdijo svoje zaveze varnemu in skladnemu digitalnemu poslovanju

FINANCE
Subvencije
To so subvencije, na katere se imate še čas pripraviti
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so subvencije, na katere se imate še čas pripraviti

Naredili smo pregled priložnosti, ki bodo predvidoma na voljo tudi še v 2022

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: gospodarsko, kmetijsko, infrastrukturno ministrstvo, podjetniški sklad, ljubljanska mestna občina
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: gospodarsko, kmetijsko, infrastrukturno ministrstvo, podjetniški sklad, ljubljanska mestna občina

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

FINANCE
IKT
Kako oceniti, kako dobra je naša kibernetska varnost
IKT
IKTEsad Jakupović Kako oceniti, kako dobra je naša kibernetska varnost

Številna podjetja, ki drugim organizacijam pomagajo pri uvajanju in vzdrževanju varnostnih rešitev, ponujajo tudi storitev ocenjevanja oziroma merjenja delovanja sistemov kibernetske varnosti. Pojasnjujemo, zakaj je takšno ocenjevanje pomembno.

FINANCE
Topjob
Top službe – priložnosti za vodje v Bruslju; zaposlujejo še Petrol, Kuehne + Nagel, DHL, Microsoft, Krka ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – priložnosti za vodje v Bruslju; zaposlujejo še Petrol, Kuehne + Nagel, DHL, Microsoft, Krka ...

Zaposlovanje je po epidemiji oživelo – pregledali smo ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.