Okolje & energija

Posočje bo dobilo vodikovo polnilnico za osebna in tovorna vozila

S projektom H2Student bodo med drugim pripomogli, da bodo v Sloveniji hitreje zgrajeni vodikovi centri in da bodo v mestih in podjetjih pridobili kritično maso kompetenc o vodiku, so med drugim zapisali v podjetju Ecubes tehnologije v prijavi na energetski razpis Financ.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

11.09.2021 06:00
Čas branja: 3 min

»S projektom H2Student želimo vodikove tehnologije približati širši javnosti,« so nadaljevali v prijavi na energetski razpis. Poleg podjetja Ecubes sodeluje pri prijavi še Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru. Mlade želijo navdušiti za študije in poklice, povezane z vodikovimi tehnologijami, a tudi s trajnostnim razvojem in brezemisijsko mobilnostjo.

Model, ki ga prevzemajo Grki in Italijani

Projekt H2Student je brezplačni izobraževalni in tekmovalni program. Sestavljajo ga interaktivna predavanja na osnovnih in srednjih šolah ter tekmovanja med mladimi. V program so do zdaj vključili 20 osnovnih in srednjih šol in okoli 1.400 otrok. Organizatorji načrtujejo sklenitev dogovorov z univerzami iz Italije in Grčije, kjer nameravajo prevzeti izvajanje programa po modelu, ki so ga razvili v Ecubesu, izvajajo pa ga na fakulteti za logistiko.

V podjetju Ecubes so blagovno znamko H2Student mednarodno zaščitili.

Vodikova polnilnica v dolini Soče

H2student izvajajo kot promocijski del infrastrukturnega projekta Koridor brezemisijske mobilnosti Slovenije, pri katerem sodelujejo tudi HSE in nekatera podjetja iz EU. Oblikovati nameravajo koridor vodikovih tehnoloških grozdov, ki bodo povezovali obnovljive vire energije, hranilnike energije in brezemisijski transport. Projekt bo predvidoma prinesel 130 tisoč ton prihrankov ogljikovega dioksida na leto. V okviru projekta bodo konec novembra v dolini Soče zagnali vodikovo polnilnico za osebni in tovorni promet.

Predstavili bodo mirai, avto na vodikov pogon

Med letošnjimi aktivnostmi je predstavitev na sejmu MOS. Poleg tega bodo v času mednarodne podnebne konference COP 26 organizirali dogodke na štirih slovenskih univerzah, med drugim bodo predstavili Toyotin avto na vodikove gorivne celice mirai. Konec novembra bodo pripravili sklepno konferenco projekta H2Student in priredili dogodek Vodikov ekosistem Slovenije, na katerem bodo podpisali memorandum o sodelovanju med predstavniki osmih univerz iz regije Alpe–Jadran. Sodelovali bodo pri raziskavah in razvoju novih poslovnih modelov vodikovih tehnologij, so med drugim zapisali v prijavi na razpis energetskih nagrad.

Gradili bodo vodikove vasi

V okviru Koridorja brezemisijske mobilnosti Slovenije pa začenjajo priprave na gradnjo vodikove vasi. Vanjo bodo vključili obnovljive vire energije in jih z vodikovimi tehnologijami povezali s transportnimi in drugimi sistemi. Prvi dve vodikovi vasi bodo začeli graditi v Posočju, kjer sodelujejo z Zavodom za zeleni razvoj Soške doline, in na Celjskem skupaj z Društvom energetikov Celje – Etra.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kaj je vodikova vas?

Vodikovo vas opisujejo kot »vzorec energetsko samooskrbne vasi, v kateri bo vzpostavljeno delovanje po načelu krožnega gospodarjenja na osnovi energije, pridobljene iz obnovljivih virov ter vodikovih tehnologij, povezanih s transportom«. Vključeni bodo tudi hranilniki energije na osnovi vodika. »Z uporabo gorivnih celic bo veliko boljši izkoristek pri uporabi zemeljskega plina, jutri pa tudi pri uporabi vodika ali bioplina.« Rešitve bodo ponovljive.

Vodikove in hibridne tehnologije bodo v okviru vodikove vasi predstavljali v Laboratoriju za zelene tehnologije na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru v Celju. Predstavitev bo v času podnebne konference COP 26.

Predstavili se bodo tudi na sejmu MOS

Matjaž Knez s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru in Mark Kogoj iz podjetja Ecubes pa bosta 16. septembra na Dnevu Društva energetikov Celje – Etra predstavila pogled na »varnostne implikacije podnebnih sprememb ter pomen uporabe vodika«. Predstavitev bo v okviru celjskega mednarodnega obrtnega sejma.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Evropska vodikova avtocesta je dobila pravni temelj; začela se bo v Kranju
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Evropska vodikova avtocesta je dobila pravni temelj; začela se bo v Kranju 2

Vlada je izdala uredbo o javno-zasebnem partnerstvu pri izvedbi projekta vozlišče Reshub v Vojašnici Petra Petriča v Kranju

FINANCE
Okolje & energija
Kako je Ursula von der Leyen severni Jadran postavila ob bok Mallorci
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako je Ursula von der Leyen severni Jadran postavila ob bok Mallorci

Predsednica evropske komisije je vodikovo ekoregijo severnega Jadrana označila kot eno od dveh, ki sledita pri vodiku najbolj ambiciozni državi, Nizozemski.

FINANCE
Okolje & energija
Po Merklovi bodo pritiski na slovensko energetiko še močnejši
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Po Merklovi bodo pritiski na slovensko energetiko še močnejši 5

Ne glede na novo nemško koalicijo se bodo energetski pritiski krepili. Tudi pri nas.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
To so vodikovi projekti, ki jih je nagradila EU, sodelovali pa so tudi Slovenci
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so vodikovi projekti, ki jih je nagradila EU, sodelovali pa so tudi Slovenci 2

Predstavljamo tri vodikove projekte, pri katerih so sodelovali tudi slovenski raziskovalci, projekti pa so dobili nagrado na evropskem tednu vodika

FINANCE
Okolje & energija
Pestre prijave kandidatov za najboljši energetski projekt 2021
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pestre prijave kandidatov za najboljši energetski projekt 2021

To so podjetja, ki so se prijavila na letošnji razpis za energetske nagrade. Uvedli smo novo, četrto kategorijo: energetska učinkovitost v prometu in logistiki.

FINANCE
Okolje & energija
Kakšne načrte ima z vodikom slovenska industrija
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti