Okolje & energija

V Brežicah so energetsko prenovili15 stavb. Kakšni so rezultati?

V občini Brežice so po konceptu javno-zasebnega partnerstva energetsko prenovili 15 objektov, naložba je znašala slabih pet milijonov evrov, na leto pa bo znižala izpuste toplogrednih plinov za 584 ton, so zapisali v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

12.09.2021 06:00
Dopolnjeno: 12.09.2021 11:03
Čas branja: 3 min
V Brežicah so energetsko prenovili15 stavb. Kakšni so rezultati?
Ogrevalni sistem brežiške knjižnice po sanaciji Foto: Miran Kambič/Občina Brežice

V energetsko prenovo objektov brežiške občine so vključili vrtce, šole, glasbeno šolo, športno dvorano, mladinski center, zdravstveni dom, stadion in druge javne objekte. Njihova neto tlorisna površina je 35 tisoč kvadratnih metrov. Skupna naložba je znašala skoraj pet milijonov evrov, od tega je bilo 92 odstotkov namenjenih energetski prenovi stavb, osem odstotkov pa tehnološki prenovi. Pogodbeni partner občine je bil konzorcij podjetij, v katerem sta bila Petrol in Plistor. Zasebni partner je vložil 50,1 odstotka sredstev, evropska kohezijska sredstva so pomenila 36,8 odstotka naložbe, občinski delež je obsegal 13,1 odstotka.

Kaj so prenovili

Projekt so razdelili na dva sklopa. V prvega so vključili deset objektov, pri katerih so opravili tudi gradbene ukrepe, za katere je mogoče pridobiti nepovratna kohezijska sredstva v vrednosti 40 odstotkov naložbe. Pri energetski sanaciji so toplotno izolirali fasade, zamenjali stavbno pohištvo, izolirali strope podstrešij, vgradili termostatske ventile in toplotne črpalke, prenovili kotlovnice, sanirali notranjo razsvetljavo in vgradili sisteme za energetsko upravljanje. V drugem sklopu so v petih objektih sanirali sisteme ogrevanja, prezračevanja, hlajenja in razsvetljave.

Kakšni so prihranki

Zajamčeni prihranek toplotne in električne energije znaša 1.200 megavatnih ur na leto oziroma 308 tisoč evrov. Izpuste toplogrednih plinov so zmanjšali za 584 ton na leto, kar je toliko, kot znaša akumulacija toplogrednih plinov na 72 hektarjih gozda.

Konzorcij se poplača v 15 letih

Koncept pogodbeništva pomeni, da je zasebni konzorcij investiral v prenovo in zagotovil energetske prihranke ob najmanj enakem udobju v saniranih stavbah. Pogodbeno obdobje je 15 let. V tem času se zasebni partner poplača iz prihrankov, potem pa prihranki ostanejo občini. V pogodbenem obdobju konzorcij upravlja in vzdržuje nove oziroma sanirane energetske sisteme.

Kako določijo prihranke energije

Del pogodbe je tudi metodologija za določanje prihrankov energije. Zajamčeni prihranek energije je določen kot razlika med referenčno in zajamčeno rabo energije. Ugotavljajo ga za vsako vrsto energije posebej. Na podlagi podatkov o rabi energije dobijo neprilagojeno vrednost letne porabe energije in stroškov za vsak objekt. Takšno vrednost prilagodijo spremembam uporabe objektov, na primer zaradi pogodb, vremenskih podatkov in drugih dogovorjenih vplivov.

Spremembe na pobudo občine so povezane s spremembo časa zasedenosti stavbe, poznejšo vgradnjo ali odstranitvijo naprav, spremembo vrste uporabe in uporabljene površine stavbe, spremembo rabe vode ali s prehodom na drug energent. Ob spremembi uporabe objekta pogodbena partnerja pripravita prilagoditveni izračun rabe energije.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Pestre prijave kandidatov za najboljši energetski projekt 2021
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pestre prijave kandidatov za najboljši energetski projekt 2021

To so podjetja, ki so se prijavila na letošnji razpis za energetske nagrade. Uvedli smo novo, četrto kategorijo: energetska učinkovitost v prometu in logistiki.

FINANCE
Okolje & energija
Zajahajmo val zelenega okrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaStane Merše Zajahajmo val zelenega okrevanja 5

Obdobje zelenega okrevanja vse prej kot preprosto in mirno, moramo pa začeti ukrepati takoj, že danes

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Nepremičnine
Vzorčni projekt: Kako celovito prenoviti staro hišo in koliko to stane
Nepremičnine
NepremičnineNataša Jančar Vzorčni projekt: Kako celovito prenoviti staro hišo in koliko to stane 3

V sodelovanju s štirimi strokovnjaki smo pripravili vzorčni primer, kako se lotiti prenove značilne dvostanovanjske hiše iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja

FINANCE
Subvencije
Kam vse je v zadnjih mesecih šel evropski denar? Veliko dela bodo imeli gradbinci
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Kam vse je v zadnjih mesecih šel evropski denar? Veliko dela bodo imeli gradbinci 4

Koliko je šlo občinam, koliko za naložbe države, kaj bo šlo podjetjem

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti