Okolje & energija

Golob: Preživeti zimo brez ruskega plina in redukcij zahteven, a uresničljiv cilj

V Evropi lahko skupaj najdemo rešitve za energetsko krizo in prihajajočo zimo v luči pomanjkanja ruskega plina preživimo brez redukcij, je danes po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu dejal slovenski premier Robert Golob.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
12.07.2022 18:25
Čas branja: 1 min

Poleg Zahodnega Balkana so bile posledice vojne v Ukrajini in s tem povezana oskrba z ruskimi energenti, zlasti v luči prihajajoče zime, med osrednjimi temami današnjega srečanja Goloba in Scholza.

Golob je ob tem opozoril, da med evropskimi državami obstajajo sinergije, ki jih je moč izkoristiti, da ob ustreznem varčevanju s plinom to zimo prebrodimo brez "prisilnih redukcij". To je zelo zahteven cilj, ki ga mora zasledovati celotna EU, vendar ga je mogoče doseči, če bomo skupaj delali na tem, je dejal na novinarski konferenci po pogovorih.

Golob se je zavzel za okrepitev naložb v izgradnjo plinovodov in daljnovodov, ker je to po njegovem edini način, da bomo lahko kot Evropa izpeljali zeleni prehod. Pri tem bi lahko povezali "vetrna področja severne Evrope s sončnimi področji južne Evrope" in iz tega naredili zelo močan in stabilen evropski energetski sistem.

Scholz pa je poudaril, da bo treba storiti vse za zmanjšanje odvisnosti od Rusije pri dobavi energije, kar je povezano z izgradnjo potrebne energetske infrastrukture, ki bo kratkoročno omogočila pridobivanje nafte in plina iz drugih virov.

Pri tem je prav tako poudaril pomen oskrbe z obnovljivo energijo, zlasti vetrno in sončno energije, ki imata za obe državi pomembno vlogo. O tem sta se s slovenskim premierjem zelo podrobno pogovarjala, je dejal nemški kancler.

Scholz je tudi mnenja, da moramo biti v Evropi solidarni, in Nemčija bo delovala temu ustrezno. "Prepričan sem, da nam bo uspelo," je odgovoril na vprašanje, kako zagotoviti, da se države članice v morebitni krizni situaciji pri dobavi plina ne bodo odzvale z nacionalnega vidika in da vprašanje ne bo razdelilo unije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Kaj vse je samo v dveh tednih kancler Scholz iz tujine prinesel Nemcem
Finance
Simona Toplak Kaj vse je samo v dveh tednih kancler Scholz iz tujine prinesel Nemcem 15

Nemški kancler Olaf Scholz se ne gre političnega turizma, ampak posel. Iz tujine se ne vrne brez poslovnega dogovora, ki Nemcem olajšuje aktualno energetsko krizo ali pa jim zagotavlja strateške surovine in redke zemlje. Eni voditelji in države to delajo, drugi pač ne.

FINANCE
Mučno evropsko poletje: plin, suša in napovedan Draghijev odstop
Finance
Teja Grapulin Mučno evropsko poletje: plin, suša in napovedan Draghijev odstop

Okrnjene dobave ruskega plina, suša in še napovedan odstop italijanskega premiera Maria Draghija, evropsko poletje je daleč od časa kislih kumaric

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Golob napoveduje energetski lockdown: podjetja bomo čez zimo ugasnili, spomladi jih bomo spet zagnali
Finance
Simona Toplak Golob napoveduje energetski lockdown: podjetja bomo čez zimo ugasnili, spomladi jih bomo spet zagnali 51

Vlada Roberta Goloba bo spet uvedla davkoplačevalsko financiranje čakanja na delo

FINANCE
Neuspešna energetska politika EU
Finance
Anders Åslund Neuspešna energetska politika EU 3

Medtem ko so druge evropske države gradile nove plinske terminale (tudi) za uvoz plina iz ZDA in od drugod, je Nemčija preprosto podvojila dobave iz Rusije. Neodgovorno ravnanje Nemčije pa je danes v energetsko negotovost pahnilo celotno Evropo.

FINANCE
Nemčija znižuje DDV na plin: namesto 19 bo 7 odstotkov
Finance
Simona Toplak Nemčija znižuje DDV na plin: namesto 19 bo 7 odstotkov 4

Moderna nemška politična retorika pri boju z draginjo je "You will never walk alone". To je kancler ob znižanju DDV na plin vnovič sporočil državljanom.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti