Okolje & energija

Energetska učinkovitost izboljša poslovni rezultat in pomaga podnebju

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

18.10.2022 23:00
Čas branja: 3 min
Energetska učinkovitost izboljša poslovni rezultat in pomaga podnebju
Vas Luče je primer energetske rešitve za lokalno skupnost.

Vlaganje v energetsko učinkovitost in samooskrbo z energijo zagotavlja podjetjem trdne cene energije in najboljšo pripravo na energetsko draginjo. Takšna vlaganja so smiselna tudi v mestnih občinah in drugih lokalnih skupnostih, za druge poslovne odjemalce, na primer kmetije, in tudi v gospodinjstvih.

Manjši ogljični odtis, večja energetska varnost

Primer energetske rešitve za lokalne skupnosti je v Lučah, kjer so Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elektrotehniko postavili prvo lokalno energetsko samooskrbno skupnost in omogočili tudi otočno delovanje lokalnega energetskega sistema. Že neurja z močnim vetrom so ob šibkem omrežju v vasi pogosto povzročala izpade elektrike. S projektom so poskrbeli za zanesljivo in varno oskrbo z energijo in pripomogli k večjemu pridobivanju energije iz obnovljivih virov. Zmanjšanje ogljičnega odtisa pri oskrbi z energijo in ustvarjanje ekonomskih koristi sta bila glavna cilja projekta.

Mesta in lokalne skupnosti lahko izvedejo energetsko prenovo svojih stavb po modelu javno-zasebnega partnerstva, ki jim omogoča prenovo svoje javne infrastrukture brez dodatnega zadolževanja. V občinah si tako znižajo stroške in ustvarijo dolgoročne prihranke. Takšni primeri so občine Ig, Ruše in Brezovica, s katerimi je Petrol v zadnjih treh mesecih podpisal 15-letne pogodbe o energetski prenovi in upravljanju javnih stavb.

Tudi poslovni odjemalci, na primer kmetje, lahko v obdobju dragih energentov izboljšajo svojo konkurenčnost s samooskrbo in proizvodnjo elektrike v svoji sončni elektrarni. V Petrolu so tako pomagali do samooskrbe gorenjski kmetiji Sajovic, ki sodi med večje pridelovalce mleka pri nas.

Priljubljen dolgoročni zakup energije

Visoke cene energentov zlasti močno občutijo v industriji. Na zahodu je vse bolj priljubljeno sklepanje pogodb za dolgoročno dobavo električne energije iz obnovljivih virov oziroma tako imenovanih pogodb PPA (Purchasing Power Agreement). To podjetjem omogoči dostop do cenejše energije in prepreči morebitno ustavitev proizvodnje.

V Petrolu razvijajo rešitve prek PPA z nekaterimi industrijskimi odjemalci. Model omogoča dolgoročno stabilnost [PŽ1] cen, kupcu energije pa je obnovljiv vir energije znan. Industrijski odjemalci lahko po modelu PPA zakupijo od deset do 50 odstotkov svoje letne porabe energije. Nekateri industrijski odjemalci izberejo kombinacijo, na primer tako, da deset odstotkov električne energije proizvedejo iz lastnih virov, za 40 odstotkov porabe sklenejo dolgoročne pogodbe PPA, razliko pa kupijo na trgu. Tako razpršijo tveganja, ki jih lahko prinesejo različne strategije, dolgoročno pa pridobijo nižje in trdne cene.

Primer Petrolovega sodelovanja z industrijo je partnerstvo s Cinkarno Celje, kjer so maja letos zagnali megavatno sončno elektrarno, projekt pa nadaljujejo z novo elektrarno.

Vlagajo v obnovljive vire

V Petrolu skladno s strategijo v okviru energetskega prehoda vlagajo v obnovljive vire tudi za lastno proizvodnjo. Letos bodo z lastnimi elektrarnami iz obnovljivih virov proizvedli od 160 do 170 gigavatnih ur, kar je enako porabi več kot 50 tisoč povprečnih gospodinjstev. V skupini obratujejo dve vetrni polji s skupaj 18 vetrnimi turbinami, 30 manjših sončnih elektrarn in šest malih hidroelektrarn.

Na Hrvaškem gradijo tri velike sončne elektrarne. Njihova skupna inštalirana moč bo 22 megavatov, predvidena proizvodnja električne energije pa bo 29 gigavatnih ur na leto, kar je približno toliko, kot porabi 8.500 gospodinjstev. Skupno vrednost naložbe so ocenili na 17 milijonov evrov, proizvodnja elektrike se bo začela v začetku leta 2023.

Sončne elektrarne gradijo tudi v Sloveniji. Začeli so namreč nameščati panele na strehah Petrolovih prodajnih mest. Projekt imenujejo Petrol Green 1. Do oktobra 2023 bodo namestili 46 sončnih elektrarn, sledile pa bodo naslednje faze opremljanja prodajnih mest s sončnimi elektrarnami. Takšni projekti ne pomenijo samo energetskega preoblikovanja podjetja, temveč z njimi tudi znižujejo ogljični odtis.

Za povečanje energetske mešanice

Energetska učinkovitost, vlaganje v obnovljive vire energije, znižanje stroškov, povečanje konkurenčnosti in skrb za podnebje so del iste zgodbe in najboljši odgovor na visoke cene energentov. Zakaj? Ko izboljšujemo energetsko učinkovitost, delujemo varčno. Ko večamo delež obnovljivih virov energije v energetski mešanici, dolgoročno znižamo stroške in krepimo konkurenčnost podjetja. Hkrati zmanjšamo tveganja in pomagamo pri reševanju podnebnih izzivov, naštevajo v Petrolu in povzemajo: »Okoliščine prinašajo trenutek streznitve, ki nas napeljuje, da okrepimo energetsko učinkovitost in samooskrbo.«

A ne samo to. Vlaganje v obnovljive vire energije prispeva tudi k zmanjšanju energetske odvisnosti Evrope, so prepričani v Petrolu.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Kolikšno težavo ima Petrol zaradi »utrditve« na Hrvaškem
Finance
Petra Sovdat Kolikšno težavo ima Petrol zaradi »utrditve« na Hrvaškem 6

Prva dama Petrola Nada Drobne Popovič od hrvaške vlade pričakuje, da do konca oktobra reši »nevzdržno situacijo« zaradi regulacije cen goriv

FINANCE
Elektrika, ekologija in pošasti
Finance
Marko Pahor Elektrika, ekologija in pošasti 12

Sedanje pošastne razmere na trgih električne energije niso posledica nepravilnosti delovanja trga, nasprotno, kažejo na to, da trg deluje točno tako, kot mora, visoke cene in pomanjkanje ponudbe pa so posledica nepremišljenih in arbitrarnih političnih odločitev.

FINANCE
Vlagatelj Maks
NKBM prodala paket delnic Petrola
Vlagatelj Maks
LJSE
Vlagatelj MaksJurij Šimac NKBM prodala paket delnic Petrola 5

Delnica Petrola v zadnjih dneh krepko raste

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Minister namignil na morebitno nacionalizacijo Petrola
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Minister namignil na morebitno nacionalizacijo Petrola 8

Nič ne bi bilo narobe, če bi bil Petrol v večjem deležu v državni lasti, je v soboto povedal minister za infrastrukturo

FINANCE
Transport in logistika
(reportaža) Kje Petrol kupuje gorivo, kako oskrbuje črpalke, zakaj prodaja hitro raste
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija (reportaža) Kje Petrol kupuje gorivo, kako oskrbuje črpalke, zakaj prodaja hitro raste 1

Pred začetkom evropskega embarga na rusko nafto smo pogledali v ozadje Petrolove oskrbovalne verige: kakšna je pot goriva do črpalk, kakšne spremembe logistike napovedujejo za boljše prilagajanje skokom prodaje.

FINANCE
Zakonca Južna dokupujeta Petrol: Kaj vidita v času povečane negotovosti, česar drugi vlagatelji ne?
Finance
Petra Sovdat Zakonca Južna dokupujeta Petrol: Kaj vidita v času povečane negotovosti, česar drugi vlagatelji ne? 5

Zakaj je najpomembnejši posamični delničar Petrola v času neznank z Geoplinom kupil za skoraj milijon evrov delnic? »Naši nakupi niso špekulativni in niso vezani na nikakršne informacije. Kot vsa leta doslej se zanašamo izključno na lastne izračune in analize,« pojasnjuje Vesna Južna.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti