Okolje & energija
Oglasno sporočilo

V Kranju nastaja edinstven Center krožnega gospodarstva ZARTA

V Komunali Kranj so lansko leto prvič predstavil idejno zasnovo novega izobraževalnega in upravnega središča, ki so ga poimenovali Center krožnega gospodarstva ZARTA.
Avtor
01.12.2022 03:46
Dopolnjeno: 02.12.2022 09:27
Čas branja: 2 min
V Kranju nastaja edinstven Center krožnega gospodarstva ZARTA
Foto: Kombinat arhitekti

Zarta je starejše poimenovanje slikovitega kanjona Save, preden so ga zaradi izgradnje HE Mavčiče v pretežni meri potopili. V kanjonu se je do današnjih dni ohranilo najnižje znano rastišče planike.

Danes je za kanjon in širši predel ob ulici Savska loka uveljavljeno poimenovanje Zarica. V območju se od 80. let prejšnjega stoletja nahaja centralna čistilna naprava za Kranj, ob njej pa sta bila vzpostavljena tudi sodoben zbirni center in servisni objekt za potrebe komunalnega podjetja. Na splošno je zlasti med domačini uveljavljeno prepričanje, da gre za degradacijo okolja, hkrati pa so vsi objekti in naprave nujna infrastruktura in dejstvo.

Začeli so z lastnim zgledom

V Komunali Kranj je zato dozorela odločitev za nadaljnje združevanje svojih dejavnosti na enem mestu. V prvi vrsti to velja za upravni del, ki je že desetletja na oddaljeni lokaciji v Kranju. Nov center je tako umeščen v središče njihovih dejavnosti in ponazarja bistvo delovanja komunalnih podjetij, to je krožno gospodarstvo. Poslanstvo komunalnih podjetij je med drugim izobraževanje in ozaveščanje o temeljnih načelih krožnega gospodarstva, zato je v prvi vrsti potreben lasten zgled in prenos načel v svoje dnevno delovanje.

V letu 2021 je Komunala Kranj v sodelovanju z Ekologi brez meja pripravila Zero Waste programe za pet občin, v katerih izvaja dejavnost zbiranja odpadkov, pripravila pa ga je tudi zase in implementirala snovni krog tertapak embalaže s ponovno uporabo v obliki toaletnega papirja, ukinila pisarniške koše za smeti in uvedla centralne točke za ločeno zbiranje izdelane iz rabljenega pohištva, ukinila posamezne tiskalnike in jih nadomestila s centralnimi ter uvedla pranje vozil z očiščeno tehnološko vodo s čistilne naprave. Pri prenovi in opremi prostorov uporabljajo obnovljeno pohištvo, pri izobraževanju uporabnikov pa sodelujejo s Fundacijo Vincenca Drakslerja – centrom ponovne uporabe.

Zasnova je karseda trajnostna

Na tehnološkem področju je potrebno izpostaviti izjemno visoko stopnjo samooskrbe s toplotno in električno energijo, ki ju pridobivajo v napravi za soproizvodnjo na čistilni napravi, pred kratkim pa so v omrežje vključili 220 kW sončno elektrarno. Letos načrtujejo dodaten megavat električne proizvodnje, s čimer bodo ustvarjali presežke v proizvodnji in jo prodajali v omrežje. Pri tem so elektrificirali že tretjino osebnih in lahkih dostavnih vozil.

Vrhunec vseh teh aktivnosti bo torej vzpostavitev novega centra krožnega gospodarstva Komunale Kranj. Pri tem so si skupaj z arhitekti in drugimi projektanti (Prostorož, Kombinat, CBD, Winky, City Studio, Bruto) zamislili trajnostno načrtovano in grajeno poslovno zgradbo, ki navzven z obliko kroga ponazarja krožnost. Konstrukcija je v celoti lesena, v največji meri glede na sicer zelo toge gradbene predpise pa je predvidena ponovna uporaba predelanih materialov.

Pritličje z notranjimi in zunanjimi atriji ter pripadajočimi igralnicami in učilnicami na prostem bo v javni rabi za namene izobraževalne, trgovske, gostinske in prireditvene dejavnosti. Svoj prostor bo dobila tudi lokalna skupnost s svojimi iniciativami. Nadstropji bosta namenjeni pisarniški dejavnosti.

Center krožnega gospodarstva ZARTA v Kranju je edinstven v slovenskem in širšem prostoru, zato so temu ustrezna pričakovanja prihodnjih uporabnikov. V Komunali Kranj pričakujejo, da bo tudi širša skupnost prepoznala njegov pomen.


Vsebino omogoča Komunala Kranj