Okolje & energija

Golob: Slovenija in Hrvaška imata interes za JEK 2

Slovenski in hrvaški premier Robert Golob in Andrej Plenković sta se danes dogovorila za podpis solidarnostnega sporazuma o oskrbi s plinom. Slovenija je tudi izrazila interes za sodelovanje pri povečanju zmogljivosti plinskega terminala na Krku in plinovodov. Solastnici krške nuklearke podpirata tudi gradnjo drugega bloka.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
28.03.2023 18:45
Dopolnjeno: 28.03.2023 18:46
Čas branja: 2 min

"Izpolnjeni so vsi pogoji in usklajeni vsi teksti za to, da lahko ob prvi priložnosti podpišemo sporazum o solidarnosti med obema državama na področju energetike, predvsem plinskih povezav," je na novinarski konferenci po delovnem srečanju na Brdu pri Kranju povedal Golob. Sporazum bi lahko podpisali ob skorajšnjem uradnem obisku slovenskega premierja v Zagrebu, sta povedala premierja.

Podpis sporazuma, ki predstavlja zadnje sredstvo za zagotovitev oskrbe zaščitenih odjemalcev v primeru krize z dobavo plina, je bil predviden že konec lanskega leta. Urejal bo podlage za izvajanje solidarnostnega mehanizma med državami članicami EU za pomoč pri dobavi plina zaščitenim odjemalcem. Ta se lahko aktivira kot zadnja možnost, potem ko država izvede vse možne ukrepe za zagotovitev oskrbe svojih zaščitenih odjemalcev, vključno z ukinitvijo dobave plina vsem svojim nezaščitenim odjemalcem. Sporazum bi veljal za obe strani, torej bi lahko Slovenija zaprosila Hrvaško za pomoč in obratno. Podoben sporazum je Slovenija že sklenila z Italijo.

Premierja sta se pogovarjala tudi o širitvi terminala za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na hrvaškem otoku Krk, o tem, kako bi terminal postal ena od vstopnih točk za skupno nabavo plina v EU ter kako bi lahko Slovenija skupaj z ostalimi sosednjimi državami pri tem sodelovala, je dejal Golob. Če bi terminal postal vozlišče za srednjo Evropo, bi lahko po njegovih besedah za investicijo pridobili tudi evropska sredstva. Hkrati bi povečali zmogljivost plinovodnih povezav Krka z BiH, Madžarsko ter Slovenijo in naprej z Avstrijo in Bavarsko v Nemčiji.

Golob je dejal, da bi bilo treba proučiti, kakšne so potrebe kupcev plina, med drugim iz Slovenije, Avstrije in Nemčije, ter kakšne bi bile potrebne prenosne zmogljivosti.

Hrvaška projekt povečanja zmogljivosti terminala - po trenutnih načrtih je predvideno povečanje z 2,9 na 6,1 milijarde kubičnih metrov plina letno - že izvaja. Po Plenkovićeih besedah ga je z multilateralno pobudo mogoče spremeniti v evropski projekt, pri čemer pa da je treba povečati prenosne zmogljivosti ter zagotoviti odjemalce plina. Vse hrvaške potrebe namreč ne presegajo 2,8 milijarde kubičnih metrov plina letno, je dejal hrvaški premier.

Sodelovanje glede Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je zgledno, na obeh straneh tudi obstaja interes, da pride do izgradnje drugega bloka elektrarne, je povedal Golob. Po njegovem mnenju je na področju jedrskih tehnologij glavna tema to, ali bo EU uspela to tehnologijo uvrstiti med čiste tehnologije ter tudi zagotoviti sredstva za njen razvoj. "Ko bodo te rešitve znane, se bodo tudi vrata za konkreten projekt v Krškem bistveno bolj na široko odprla," meni Golob.

Premierja sta govorila tudi o sodelovanju na gospodarskem področju. Plenković je izpostavil velik pomen partnerstva na področju gospodarstva, med drugim v turizmu - Slovenci so bili lani z 1,57 milijona turističnih prihodov za Nemci drugi najštevilčnejši gosti na Hrvaškem. Golob pa je poudaril dogovor o sodelovanju pri vzpostavitvi mehanizma za povrnitev upravičenih stroškov dobaviteljem energentov zaradi regulacije cen v obeh državah.

Predsednika vlad sta govorila tudi o migracijah, med drugim o tem tem, kako bi Hrvaška, Slovenija in Italija zagotovili skupen nadzor nad koridorji, po katerih ilegalni migranti prehajajo prek Hrvaške in Slovenije v Italijo, ter o morebitnem dogovoru glede kazni za ribiče v Piranskem zalivu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Odgovornost Roberta Goloba in zoprnost Janše
Finance
Petra Sovdat Odgovornost Roberta Goloba in zoprnost Janše 26

Če je doslej v slovenski politiki veljalo, da drug drugega potrebujeta Janša in Kučan, zdaj Janšo potrebuje Golob. Naša življenja kroji (večja) antipatičnost. Ne napake ali uspehi pri vladanju.

FINANCE
Načrti: nov LNG-terminal in plinovod od hrvaškega Krka – prek Avstrije in Slovenije – do Bavarske
Finance
Simona Toplak Načrti: nov LNG-terminal in plinovod od hrvaškega Krka – prek Avstrije in Slovenije – do Bavarske 5

Hrvati, Avstrijci in Bavarci so objavili skupno izjavo o energetskem sodelovanju. Gre za predvideno gradnjo novega plinskega terminala na Krku in plinovoda do Nemčije. Kakšna so stališča Slovenije?

FINANCE
Okolje & energija
Oktobra je bila evropska poraba plina manjša za četrtino
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Oktobra je bila evropska poraba plina manjša za četrtino

V primerjavi z lanskim letom je poraba zemeljskega plina v Evropi oktobra upadla za skoraj 25 odstotkov

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
Okolje & energija
Plina imamo dovolj, pravijo Nemci. Tudi naslednjo zimo bodo zmogli
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Plina imamo dovolj, pravijo Nemci. Tudi naslednjo zimo bodo zmogli 3

Operaterji nemških skladišč zemeljskega plina ocenjujejo, da so redukcije plina malo verjetne, plinska skladišča pa bo mogoče napolniti tudi naslednjo zimo

FINANCE
Okolje & energija
Bloomberg: Slovenija je za EU pripravila predlog za brzdanje cen plina
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bloomberg: Slovenija je za EU pripravila predlog za brzdanje cen plina

V nekaterih državah članicah zahtevajo uvedbo cenovne kapice na zemeljski plin. V eni od držav pa so že pripravili predlog rešitve. Ta država je Slovenija, poroča Bloomberg.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.