Okolje & energija

Trije obrazi vode na stavbi

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

12.05.2023 12:00
Čas branja: 3 min

Voda je gradnik življenja, pri stavbah pa vir (pre)mnogih tegob. Poglejmo jo skozi prizmo stavbe in stanovalcev. Vlago v bivalnih prostorih ustvarjamo ljudje, pri starejših stavbah prihaja tudi iz temeljev. Vpliv ene in druge na stavbo je identičen, reševanje težav pa je pri vsakem izvoru specifično. Spoznajmo pojavne oblike in mesta, kjer vlaga povzroča največ težav. Predvsem pa spoznajmo preventivne in kurativne ukrepe za odpravo težav na stavbi in pri stanovalcih.

Tri agregatna stanja vode

Na stavbi nam voda pogosto povzroča težave. Zato je treba pred vsakim ukrepanjem nedvoumno ugotoviti vzroke, katera oblika nam greni življenje. Med ukrepi izberemo optimalnega, odvisno od pojavne oblike vode in obsega poškodb.

Tekoča voda je praviloma kratkotrajna in najbolj vidna. Poplavo zaradi dežja ali počene cevi lahko hitro saniramo.

Vlaga je manjša količina vode na površini, v konstrukciji ali kot vodna para v zraku. Ta nam pri bivanju povzroča največ težav, saj je popolnoma nevidna, vidne so le posledice na stavbi in pri stanovalcih. Zunanja vlaga se kot kapilarna vlaga dviga po konstrukciji, vidna je lahko na fasadi ali v bivališču. Kondenčno vlago pa ustvarjamo stanovalci (kuhanje, higiena, dihanje ...), nalaga se na toplotnih mostovih znotraj stanovanja. Rešitev je učinkovito prezračevanje in odprava toplotnih mostov.

Zmrzovanje nam povzroča težave predvsem zato, ker opazimo samo posledice. Ledene sveče stavbi niso neposredno nevarne, nevarno pa je zmrzovanje, najpogosteje pri stiku stavbe in terena. Tu praviloma na temelj in zid nad njim delujejo vse tri pojavne oblike vode. Najpomembnejša sta deževnica in kapilarna vlaga, ki od zunaj pritiskata na stavbo. Na drugem mestu je bivalna vlaga, ki iz notranjosti prehaja skozi zunanjo steno. Če ta normalni prehod ustavi neprimerna plast (paronepropusten oplesk, keramična obloga, cementni podzidek), se začne vlaga kondenzirati za to plastjo. Največjo vidno škodo naredi zmrzovanje z razpadanjem ometa in tudi konstrukcije stavbe.

Stavba

Pri starejših stavbah je območje okrog temeljev najtežje rešljivo, saj običajno najdemo vse tri oblike vode. Na zunanji strani se to izraža kot propadanje ometa ali celo konstrukcije. Na notranji strani pa vlago opazimo po plesni, izluženi soli – popularno imenovani soliter – ali napihnjenem oplesku in ometu. Prav zaradi kombiniranja različnih oblik vode, so pri sanaciji stavbe temelji prvi na vrsti. Odpravi vzrokov dajemo prednost pred odpravo posledic.

Površinski vodi preprečimo dostop k temeljem z žlebovi in peskolovi. Vrt ali tlakovana površina naj ima vedno padec od stavbe. Pri hišah, ki so blizu ceste, pa pomaga, če tik ob fasadi postavimo neko oviro (recimo prozorno ploščo), ki bo preprečila močenje stavbe s snegom in dežjem s ceste.

Zunanja vlaga in podzemna voda pritiska na stavbe pod zemljo. Kot kapilarna vlaga se iz temeljev dviga po zidu navzgor. Dobra rešitev je drenaža okrog stavbe. Tu opozarjam na dva dela drenažnega sistema. Horizontalni – to je praviloma rumena perforirana cev – se v praksi še nekako naredi. Praktično nihče pa ne naredi tudi vertikalne drenaže iz debelega proda ali lomljenca. Zato sistem ne deluje optimalno.

Stanovalci

Kondenčno vlago proizvajamo ljudje. Povprečna štiričlanska družina proizvede z normalnim življenjem od deset do 15 litrov tekočine v 24 urah. Če je prezračevanje urejeno, stavba pa brez toplotnih mostov, je taka vlaga kot krotek mucek. Če ne, pa nam greni življenje in zdravje.

Vlagomer naj bo sestavni del stanovanjske opreme. Idealna relativna vlaga v zraku je 50-odstotna. Med 35- in 80-odstotna je še sprejemljiva. Če je pod 35 odstotki, vpliva na dihala, stavba in oprema v njej se čezmerno sušita. Če pa je nad 80 odstotki, se začne na hladnih mestih kondenzirati, kar je osnova za plesen. Če je presuho, vlažimo z vlažilniki, pomaga tudi sušenje perila ali veliko rož v stanovanju. Nasprotno pa je pri preveliki vlažnosti, ki jo odpravljamo z razvlažilniki, prezračevanjem s prepihom ter mehanskimi prezraževalnimi napravami.Bojan Žnidaršič je neodvisni energetski svetovalec.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Dražbe
Poslovni prostori na dražbah: pisarne, gostilne, avtosalon, skladišča in proizvodni objekt
Dražbe
DražbeAleš Perčič Poslovni prostori na dražbah: pisarne, gostilne, avtosalon, skladišča in proizvodni objekt 1

Pregled najbolj zanimivih dražb poslovnih nepremičnin

FINANCE
Okolje & energija
(nasveti strokovnjaka, 1. del) Kako lahko v podjetju varčujejo z energijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (nasveti strokovnjaka, 1. del) Kako lahko v podjetju varčujejo z energijo

Nove tehnologije, novi pristopi in drugačen pogled na rabo energije prinašajo nove priložnosti za učinkovito rabo energije v podjetjih in ustanovah.

FINANCE
Nepremičnine
Pri Eko skladu še za dva milijona subvencij, ki pa jih zaenkrat ne more izplačati
Nepremičnine
NepremičnineNataša Jančar Pri Eko skladu še za dva milijona subvencij, ki pa jih zaenkrat ne more izplačati 2

Izplačila za gradnjo in nakup skoraj ničenergijskih hiš čakajo na zakonske podlage ministrstva za okolje in prostor. Obljubljajo jih za sredino septembra.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
V prvih osmih mesecih skokovita rast opravljenih gradbenih del
FINANCE
Nepremičnine
Gradilo se bo manj stanovanj
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Gradilo se bo manj stanovanj

Število dovoljenj za gradnjo stanovanj se je sicer povečalo, vendar na račun števila dovoljenj za gradnjo enostanovanjskih stavb

FINANCE
Okolje & energija
Družinsko podjetje, ki ima dve toplotni črpalki, fotovoltaiko, pametno stavbo …
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Družinsko podjetje, ki ima dve toplotni črpalki, fotovoltaiko, pametno stavbo …

V podjetju Ipros so izvedli ukrepe za poplavno varnost, postavili sončno elektrarno, ogrevajo se na geotermalno energijo, odpadno vodo pa odvajajo prek male komunalne čistilne naprave.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti