Članki

Delničarjem Petrola 8,25 evra bruto dividende

Prisotnih je 71,91 odstotka delničarjev
Avtor
avtor
24.05.2012 10:04
Dopolnjeno: 24.05.2012 13:52
Čas branja: 2 min

Ob deseti uri se je začela skupščina Petrola. Prisotnih je 71,91 odstotka lastnikov z volilnimi pravicami.

11:17

Nadzorni svet namesto Žige Debeljaka predlaga Andrejo Kert, medtem ko Sod na Debeljakovem stolčku želi videti Matejo Božič, kot smo pisali danes. Delničarji so podprli Božičevo, odpoklicali pa Urbana Goloba.

11:15

Za je glasovalo 85,43 odstotka, predlog je sprejet. Dividende bodo plačane v 90 dneh, 8,25 evra bruto na delnico. Nadaljuje se z glasovanjem o razrešnici upravi za lani, tako za Svetelškovo kot Berločnikovo skupaj. Predlog je podprlo 96,22 odstotka delničarjev. 99,81-odstotna podpora razrešnici nadzornega sveta. Da se za revizorja izbere podjetje Kpmg je glasovalo 96,12 odstotka.

11:00

Miran Mejak, mali delničar, sicer pa pred leti predsednik nadzornega sveta Petrola, želi, da se dividende plačajo v 30, ne 90 dneh. Predsednik skupščine Uroš Ilič pa bo najprej dal na glasovanje prvotni predlog delitve bilančnega dobička.

10:40

Po nakupu preostalih 51 odstotkov podjetja Instalacije je Petrol odpovedal tri najemne pogodbe za derivate, v Luki Koper, Zagrebu in Zadru. Sinergije so izjemno visoke, pravi Berločnik, ki pa ni pa povedal zneska. Prav tako, dodaja, so sinergije na Hrvaškem, kjer so lani kupili preostalih 49 odstotkov Europetrola. Sinergije so tudi pri El Tec, predvsem zaradi strokovnjakov v njej. Družba se ukvarja z daljinskim ogrevanjem. Živko ob tem tudi poudarja, da so vse terjatve do gradbenih on transportnih družb zavarovane, večje izpostavljenosti ni, Petrol pa še naprej povečuje kakovost zavarovanj.

10:30

Posebno pozornost letos bomo namenili konsolidaciji lani kupljenih družb ter rasti, napoveduje predsednik uprave podjetja Tomaž Berločnik. Predsednik nadzornega sveta Tomaž Kuntarič ocenjuje, da so bili lanski rezultati "dobri, zelo dobri". Stojan Aver, predstavnik malih delničarjev pa meni, da bi bili »veseli, če bi bil dobiček večji.« Zanima ga tudi, kakšni so rezultati prejšnjega predsednika uprave Aleksandra Svetelška in kakšno odpravnino je Svetelšek dobil, ter o slabitvah v podjetju zaradi propadlega gradbinca SCT.

Averu odgovarja član uprave Jani Živko, ki pojasnjuje, da je Petrol imel za 42 milijonov evrov slabitev, od tega 22 milijonov zaradi Istrabenza. Zaradi Sct ni bilo velikih dodatnih slabitev, razen pri statusni spremembi, pojasnuje Živko in dodaja, da Svetlešek nagrade ni dobil.

Kaj se bo dogajalo na skupščini

Delničarji naftnega trgovca bodo danes odločali tudi o nadzornikih. Bo Urban Golob vseeno odpoklican? Bo imenovana nekdanja članica uprave Kada Mateja Božič?

Delničarji Petrola bodo najprej glasovali o delitvi 18 milijonov evrov bilančnega dobička. Za dividende naj bi namenili kar 17,2 milijona evrov oziroma 8,25 evra bruto na delnico, preostale 803 tisočake bi dali v rezerve. Težav pri podeljevanju razrešnice in potrditvi KPMG za revizorja letošnjih izkazov ne bi smelo biti.

Več zapletov se napoveduje pri volitvah nadzornikov. Za zdaj je za nadomestno nadzornico predlagana Andreja Kert (na položaj Žige Debeljaka, ki je po tem, ko je Mercator kupil dejavnost prodaje tekočih goriv, lani odstopil). Po neuradnih informacijah pa naj bi v nadzorni svet prišla Božičeva, ki je med prvim Janševim mandatom že bila v upravi Kada, v zadnjih letih pa o njej ni bilo veliko slišati. Za komentar se nam včeraj ni oglasila.

Prav tako se večji zapleti napovedujejo pri zadnji točki, ki sta jo predlagala Hypo banka in NLB , odpoklicu nadzornika Urbana Goloba, nekdanjega člana uprave avstrijske banke. Za to je potrebna 75-odstotna večina na skupščini navzočih delničarjev. Včeraj smo poročali, da naj bi državna sklada Kad in Sod glasovala proti, ker da Golob, ki je zaradi dela v Hypu v več postopkih, v nadzornem svetu dela dobro. Neuradno naj bi sicer še iskali možnost, da vladni sklep o glasovanju na skupščini obidejo


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

23.05.2012
FINANCE
S Petrolove skupščine: nedržavni delničarji v bran Berločniku – država, pusti ga na miru!
Finance
Petra Sovdat S Petrolove skupščine: nedržavni delničarji v bran Berločniku – država, pusti ga na miru! 4

'Nesmiselne so zahteve države po kadrovanju v upravo, ko zdajšnja dosega take rezultate,' pravi Tomaž Subotič

FINANCE
Čudno Gorenjevo sponzoriranje ruskega nogometa: kaj so sklenili nadzorniki?
Finance
Petra Sovdat Čudno Gorenjevo sponzoriranje ruskega nogometa: kaj so sklenili nadzorniki? 2

Nadzorni svet bo o pregledu teh poslov glasoval šele po seji skupščine delničarjev, ki bodo glasovali o predčasnem odpoklicu dveh nadzornikov

FINANCE
PMM
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto
PRO
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostFinance prPRO Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)

Platforma bo po besedah župana Berta Menarda služila kot centralno mesto za dostop do informacij in občinskih storitev za zaposlene na občini, občane ter obiskovalce. V prihodnosti nameravajo namreč vanjo dodati še več storitev, ki bodo olajšale komunikacijo z občino in uporabo občinskih storitev prek mobilnih ali spletnih aplikacij.

FINANCE
Slovenija
Cinkarnin denar v razvoj, ne pa v lastne delnice
FINANCE
Leta 2018 – v digitalni, ne v kameni dobi – se lahko elektronsko prijavite na tri skupščine
Finance
Nicolas Vanek Leta 2018 – v digitalni, ne v kameni dobi – se lahko elektronsko prijavite na tri skupščine

Prek elektronske pošte se je mogoče prijaviti na skupščini Telekoma Slovenije in Luke Koper, z digitalnim potrdilom pa prek posebnega sistema še na skupščino Gorenja.

FINANCE
Sklicana Petrolova skupščina: kolikšna je dividenda in kaj še lahko pride na dnevni red?
Finance
Petra Sovdat Sklicana Petrolova skupščina: kolikšna je dividenda in kaj še lahko pride na dnevni red? 1

Energetski trgovec začenja sezono sej skupščin delničarjev: nova vlada, nova politika?

FINANCE
PMM
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto
PRO
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostFinance prPRO Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)

Platforma bo po besedah župana Berta Menarda služila kot centralno mesto za dostop do informacij in občinskih storitev za zaposlene na občini, občane ter obiskovalce. V prihodnosti nameravajo namreč vanjo dodati še več storitev, ki bodo olajšale komunikacijo z občino in uporabo občinskih storitev prek mobilnih ali spletnih aplikacij.