Okolje & energija

Inšpektorjev je dovolj, le delajo naj bolj

Krivi smo vsi po malem: tisti, ki odpadke odlagajo v naravo, in tisti, ki to mirno spregledajo, ugotavlja Polonca Štritof

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
12.01.2012 07:41
Čas branja: 4 min

Akcija Očistimo Slovenijo in njena predhodnica Očistimo Slovenijo v enem dnevu! (OSVED!) nikakor ne nadaljujeta socialistčinega duha bratstva in enotnosti, ampak predvsem dvigujeta raven zavedanja o negativnih posledicah nelegalnega odlaganja, ugotavlja Polonca Štritof, vodja skupine za komuniciranje v društvu Ekologi brez meja (EBM). S pobranimi smetmi nihče ne pride do poceni zaslužka, zagotavlja Štritofova, podjetja za obravnavo odpadkov imajo zaradi akcije celo več stroškov.

Ali si EBM pripisujejo zasluge za nekaj, kar poteka v Sloveniji že dolgo - lokalne čistilne akcije?

EBM je ves čas trajanja prvega projekta (OSVED!) in tudi znova včeraj na novinarski konferenci poudarjala, da je ta akcija vseslovenska in si je v nobenem primeru ne lastimo. Zavedamo se, da ne odkrivamo tople vode, saj se vsako leto res na lokalnem nivoju odvije več kot 600 čistilnih akcij. Ravno zato smo se povezali z različnimi krovnimi nevladnimi organizacijami, kot so na primer TZS, LZS in vse druge podobne organizacije, ki delujejo na terenu in že vrsto let (nekateri dlje kot sto) organizirajo čistilne akcije.

polonca stritof
Prostovoljci so se akcije v letu 2010 najpogosteje udeležili zato, da so postorili nekaj, česar država ni sposobna, opaža Polonca Štritof: „Ta občutek daje ljudem moč in voljo. Dokazali smo, da v Sloveniji obstaja zelo zdravo jedro civilne družbe, da se znamo povezati za en cilj in konec koncev, da ne pogledamo proč, ko je treba ukrepati. Občutek, da smo nekaj dobrega naredili za okolje in za svoje zanamce, pa je nekaj najlepšega na svetu."

V čem je torej vaša akcija drugačna?

Uspeh, namen in cilj akcij Očistimo Slovenijo je v združevanju, povezovanju za skupen cilj v enem dnevu. Tako je učinek večji in naš glas močnejši. Združeni imamo moč, da pritisnemo na odločevalce in dosežemo spremembe. Ne slepimo se, da bi lahko v enem dnevu vse počistili, lahko pa v tem enem dnevu pokažemo sebi in svetu, da nam ni vseeno za okolje in da smo (vsaj) v tem povsem enotni. Lahko povem svojo osebno izkušnjo: vsako leto se udeležujem prostovoljskih čistilnih akcij v svojem kraju. Vsako leto nas je prišlo istih deset ljudi. V letu 2010 je bilo na istem zbirnem mestu 500 ljudi. Lani spet 15. Ko se združimo, postane dogodek zanimiv tudi za medije, ki sicer o lokalnih čistilnih akcijah ne poročajo veliko. Medijska prisotnost daje dogodkom neke vrste legitimnost, ki prepriča tudi ljudi, ki se sicer ne udeležujejo čistilnih akcij. Tako se počasi spreminja javno mnenje.

Leta 2010 ste dejali, da OSVED! ne boste ponovili. Kako to, da jo sedaj ponavljate?

Za ponovitev projekta smo se odločili, ker se pridružujemo svetovnemu gibanju Očistimo Svet 2012, ki se mu je pridružilo že preko 80 držav iz celega sveta, tudi večina evropskih držav. Slovenija je do sedaj po udeležbi prostovoljcev najuspešnejša država na svetu, saj se je akcije v letu 2010 udeležilo več kot 13 odstotkov vseh Slovencev. Zato smo zgled vsem drugim državam, ki organizirajo akcijo, delujemo v mednarodni ekipi, ki organizira svetovno akcijo, ter smo informacijski center za države Balkana. Naš model organizacije akcije po konferencah predstavljamo vsem drugim državam. Kakor koli, Slovenija čistilne akcije potrebuje. Tako kot vsak teden očistimo svoj dom, je treba vsaj enkrat na leto očistiti tudi našo domovino in svet. Že prvič smo prebivalci Slovenije družno dokazali, da sta učinek in energija veliko večja, če to vsi počnemo na en dan. Poleg tega pa je akcija odlična priložnost, da ponovno stopimo skupaj, se družimo, naredimo nekaj dobrega za naše okolje.

Ali z akcijo samo dajemo potuho kršiteljem, da še naprej odlagajo, češ, saj bodo že prostovoljci odpeljali?

Pred akcijo OSVED! smo se prav tega bali, zato smo spremljali, ali se bo pred akcijo pojavilo več divjega odlaganja. To se ni zgodilo. Vseeno pa se zavedamo, da bi se to lahko dogajalo, če bi akcijo ponavljali vsako leto, zato tega ne bomo počeli.

Odpadke nato predate podizvajalcem komunalnih podjetij. Ne gre tu za zastonj zaslužek?

Da, kovine so zares nekaj vredne. V prvi akciji se je pokazalo, da se znajo dobro organizirati tudi Romi. Iz začasnih zbirnih mest za odpadke, od koder so potem komunalna podjetja odvažala odpadke na deponijo, so po podatkih Dinosa v enem dnevu pobrali 90 odstotkov vseh kovin. Vsi ostali odpadki pomenijo za podizvajalce velik strošek, ki so ga ti prevzeli nase in s tem zelo močno podprli akcijo.

Kako bi lahko divja odlagališča preprečili še bolj kot z večjim državnim nadzorom in kaznimi?

Treba je razbiti občutek, da je odlaganje na divje nekaj, kar se posamezniku ali obrtniku splača. Zakonodaja je ostra: kazni za fizične osebe so od dva do pet tisoč evrov in za pravne od deset do sto tisoč evrov. Inšpektorji torej imajo vzvode za kaznovanje, vendar jih ne uporabljajo dovolj. Izgovor, da je inšpektorjev za to premalo, ne zdrži, saj bi lahko vsak od inšpektorjev izrekel le eno kazen na leto, pa bi to bilo dovolj, da se odlaganje storilcem ne bi več splačalo!

Prebivalci za odvoz smeti plačujejo. Zakaj bi tisti, ki zgledno odlagajo odpadke, opravljali že plačano delo?

Saj veste, kako je, če čakaš, da bodo nekaj naredili drugi. Pri tej akciji gre predvsem za to, da skušamo s pozitivnim zgledom vplivati na vedenje ljudi. Vsak ima moč spreminjati svet na bolje in v resnici je to povsem preprosto. Prevečkrat tarnamo, da nič ne moremo, da se ne da nič narediti, prelagamo odgovornost - ampak kdo so krivci? Krivi smo vsi po malem: tisti, ki odpadke odlagajo v naravo, in tisti, ki to mirno spregleda(m)o. Prav zato je eden naših glavnih ciljev prebivalce Slovenije osveščati o posledicah nepravilno odloženih odpadkov: ti se še desetletja razgrajujejo in onesnažujejo okolico, zemljo, podtalnico - ta pa je glavni vir pitne vode pri nas. In prav je, da prevzamemo odgovornost. S tem ko je takih ljudi vse več, je meja tolerance do odvrženih odpadkov vse višja. Daleč smo še od točke, ko bo odmetavanje denimo cigaret povsem nesprejemljivo in si tega ljudje preprosto ne bodo več upali početi. Smo pa že blizu točke, ko odvažanje hladilnikov, štedilnikov in podobnih zadev v potok ne bo več stvar, ki bi jo nekdo lahko počel brez slabe vesti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

Preberite tudi:

09.01.2012
FINANCE
Evropsko računsko sodišče: izterjava nepravilno porabljenih sredstev traja predolgo
Finance
EVROPSKA SREDSTVA IN KRŠITVE
Teja Grapulin Evropsko računsko sodišče: izterjava nepravilno porabljenih sredstev traja predolgo

Če sredstva EU niso porabljena v skladu s pravili, se štejejo za nepravilne odhodke, ki so v letu 2022 znašali 4,2 odstotka proračuna.

FINANCE
Topjob
Top službe – Cosylab, IJS, Novartis, NLB, Petrol, SŽ, Toyota Adria ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – Cosylab, IJS, Novartis, NLB, Petrol, SŽ, Toyota Adria ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše

FINANCE
Luka Mesec je šel z vlakom do Bruslja. Si zasluži aplavz?
Finance
BLAŽ ABE
Blaž Abe Luka Mesec je šel z vlakom do Bruslja. Si zasluži aplavz?

Ali je prav, da minister 16 ur sedi na vlaku?

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Pred sezono oddajanja vikendov na Hrvaškem: to preverja Furs
Finance
DAVKI
Tanja Smrekar Pred sezono oddajanja vikendov na Hrvaškem: to preverja Furs 1

Kakšna so glavna pravila oddajanja nepremičnin na Hrvaškem ali drugje v tujini, kaj odkriva Furs in kako davkarji dobijo podatke iz tujine.

FINANCE
ESG
Kako sta Lidl Slovenija in Atlantic Droga Kolinska uspešna pri »G« v ESG
FINANCE
Bodo stavkajoči na upravnih enotah ostali brez plač?
Finance
STAVKA
Andreja Rednak Bodo stavkajoči na upravnih enotah ostali brez plač? 1

Od sredine maja naj bi na upravnih enotah stavkali vse dneve, ne več le ob sredah, v vladi pa jim nameravajo razširiti nabor nujnih nalog, ki jih morajo opravljati tudi med stavko. Povemo vam tudi, kje pridete na vrsto hitreje kot v Ljubljani.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.