Okolje & energija

(video) Kako šolarji in dijaki v Ekošoli merijo ogljični odtis

V programu izobraževalnih dejavnosti Ekošola so izdelali pripomoček za merjenje ogljičnega odtisa. Z njim so spodbudili izobraževanje o podnebnih spremembah, so zapisali v prijavi na energetski razpis v kategoriji promocijski projekt.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

19.09.2021 06:00
Čas branja: 3 min
(video) Kako šolarji in dijaki v Ekošoli merijo ogljični odtis
V okviru programa Ekošola so pripravili projekt Ekošola meri odtis CO2, s katerim so uvedli merjenje ogljičnega odtisa v vzgojno-izobraževalne ustanove.

V Društvu Doves – FEE Slovenija izvajajo projekt Ekošola. Leta 2018 so z njim zmagali na energetskem razpisu Financ, v zadnjih dveh letih pa so pripravili številne novosti, zato so se na razpis vnovič prijavili.

Med drugim so v okviru programa Ekošola izdelali spletni didaktični pripomoček Kalkulator, uporabljajo pa ga za merjenje ogljičnega odtisa. V zadnjih dveh šolskih letih so v izobraževanje o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu vključili več kot 15 tisoč učencev in več kot 1.500 vzgojiteljev, mentorjev in koordinatorjev.

V učnih načrtih ni ogljičnega odtisa

Vrnimo se na začetek. Zakaj so leta 1996 oblikovali program Ekošola? Učni načrti ne vključujejo vsebin o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu na način in v obsegu, kot bi bilo treba, so pojasnili v Društvu Doves – Fee Slovenija. Obravnava teh vsebin je prepuščena učiteljem, ki pa nimajo dovolj znanja in informacij o takih vsebinah.

Program Ekošola temelji na aktivnem vključevanju otrok in mladih v raziskovanje in spoznavanje trajnostnih vsebin in oblikovanje rešitev. Mladi obravnavajo vsebine kot del vsakdana, pridobljeno znanje pa prenašajo v družino in sosesko.

Podnebni ambasadorji in podnebni šampioni

V okviru programa Ekošola so pripravili projekt Ekošola meri odtis CO2, s katerim so uvedli merjenje ogljičnega odtisa v vzgojno-izobraževalne ustanove. Merjenje so organizirali po utečeni metodologiji sedmih korakov Ekošole, v šolske dejavnosti pa so ga umestili s spletnim Kalkulatorjem CO2 in z usposabljanjem mentorjev. Izdelali so plakate, učne in delovne liste, organizirajo srečanja za mentorje in delavnice za otroke. Najuspešnejše in najdejavnejše mentorje, razrede in učence izberejo za podnebne ambasadorje oziroma šampione, njihovo delovanje pa bodo predstavili širši javnosti.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Podnebje v rednem pouku in interesnih dejavnostih

Vsebina in dejavnosti programa Ekošola so zasnovane modularno, kar omogoča izvajanje posameznih dejavnosti ali več dejavnosti in prilagoditve starostni skupini, znanju in interesom udeležencev. Uporabo Kalkulatorja CO2 in druge dejavnosti so umestili v redne učne ure, krožke in interesne dejavnosti. Delovne in učne liste so pripravili za ogrevanje, svetila, električne naprave, promet, odpadke in zavrženo hrano. Za vsako od naštetih vsebin so pripravili osnovne podatke in opis, korake za izračun ogljičnega odtisa, možnosti za njegovo zmanjšanje in nasvete, kaj lahko storimo.

Akcijske načrte so pripravili v več kot 400 šolah

V šolskem letu 2019/2020 so oddali ekoakcijske načrte v 412 vzgojno-izobraževalnih ustanovah, od tega so v 62 ustanovah izbrali aktivnost podnebne spremembe, v 29 pa aktivnost ogljični odtis. Leto pozneje so oddali ekoakcijske načrte v 414 ustanovah. Izbrali so podnebne šampione in ambasadorje in jih objavili na spletni strani Ekošole.

Kakšne dejavnosti so izvajali

V prijavi na energetski razpis so našteli dejavnosti, ki so jih izvajali v okviru Ekošole. Nekatere povzemamo. V vrtcih so dnevno spremljali vreme in vremenske pojave, izdelovali so vremenske plakate, posadili drevo, ugotavljali vpliv na podnebne spremembe in drugo. Učenci prve triade so med drugim spoznavali vremenske pojave, govorili o ujmah, brali o podnebju, predlagali ukrepe za zmanjšanje odpadkov in ostankov hrane pri šolski malici. Starejši osnovnošolci so raziskovali, kako lahko zmanjšajo svoj ogljični odtis. V omejenem obsegu so ga izračunali s Kalkulatorjem CO2. Nekateri učenci so opravili raziskavo o varčevanju z energijo v gospodinjstvih in pripravili predloge za zmanjšanje rabe energije pri vsakodnevnih opravilih. Dijaki pa so uporabljali Kalkulator CO2 v večjem obsegu, izdelali model Zemlje s plakati o podnebnih spremembah, pripravili novoletne kartice zaobljub za zmanjšanje ogljičnega odtisa, učitelji so vsebine vključili v pouk biologije, zemljepisa in kemije. Izvedli so Ekokviz za srednje šole, na katerem je sodelovalo 2.200 dijakov iz 61 srednjih šol.

Pomoč državnih skladov

Komunikacijska orodja projekta so mesečni e-novičnik Ekošolski list, spletno mesto programa Ekošola, ki ima na mesec prek 20 tisoč obiskov, stran na Facebooku in drugo. Projekt so izvedli s pomočjo javnega razpisa Eko sklada in ministrstva za okolje, financirajo pa ga s sredstvi podnebnega sklada.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Projekt Ekošola: kako so učenci zmanjšali ogljični odtis
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Projekt Ekošola: kako so učenci zmanjšali ogljični odtis 22

Končuje se projekt Ekošola meri odtis CO2, v katerem se je v dveh šolskih letih o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu izobraževalo 15 tisoč otrok, učencev in dijakov.

FINANCE
Okolje & energija
Pestre prijave kandidatov za najboljši energetski projekt 2021
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pestre prijave kandidatov za najboljši energetski projekt 2021

To so podjetja, ki so se prijavila na letošnji razpis za energetske nagrade. Uvedli smo novo, četrto kategorijo: energetska učinkovitost v prometu in logistiki.

FINANCE
Okolje & energija
Specialna podnebna vojna: kako poteka in kako naj ravnamo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Specialna podnebna vojna: kako poteka in kako naj ravnamo 32

Kako se upreti lažnim podnebnim novicam? Med drugim tudi tako, da zagovorniki podnebja objavijo svoj ogljični odtis

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

Moje finance
Finančna šola
Učitelji o mladih: Kako učitelji osebnih financ vidijo današnje dijake in učence?
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej Učitelji o mladih: Kako učitelji osebnih financ vidijo današnje dijake in učence?

Učitelji preživijo z mladimi veliko časa. Spremljajo njihova razmišljanja, zanimanja, vedenje. Pet učiteljev oziroma profesorjev, ki so se pred leti udeležili izobraževanja finančnega opismenjevanja Mladi in denar in že leta v učilnicah skrbijo za širjenje finančne pismenosti, smo vprašali, ali so se mladi po njihovem mnenju v času njihovih začetkov poučevanja kaj spremenili.

FINANCE
Naslednjič pa res zares
Finance
Blaž Abe Naslednjič pa res zares 3
FINANCE
PMM
Zelena ali nobena: kje so priložnosti v novem evropskem načrtu za 55-odstotno zmanjšanje izpustov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija Zelena ali nobena: kje so priložnosti v novem evropskem načrtu za 55-odstotno zmanjšanje izpustov 8

Takšnih priložnosti ni bilo pred nami že sto let, pravi Gregor Benčina iz EBS Group. Gre za popolnoma nov način delovanja držav in podjetij ter za povsem nove nakupovalne izbire. Nabrali smo odzive slovenskih menedžerjev; kakšni bodo Petrolovi bencinski servisi, ko bodo avtomobili na elektriko?

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.