Okolje & energija

Program s skoraj 50 ukrepi za ravnanje z odpadki

V torek se bo iztekla javna obravnava operativnega programa ravnanja z odpadki, katerega del je tudi program preprečevanja odpadkov. Prvi vsebuje 49, drugi pa 34 podukrepkov, so ob današnji predstavitvi povedali na ministrstvu za okolje in prostor. Gre za zelo obsežen krovni dokument, za katerega upajo, da bo sprejet v prvi polovici junija.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
03.05.2016 15:00
Čas branja: 2 min
Program s skoraj 50 ukrepi za ravnanje z odpadki
Osnutek Operativnega programa ravnanja z odpadki sta pedstavili Vodja Sektorja za odpadke Jana Miklavčič (levo) in državna sekretarka Lidija Stebernak z okoljskega ministrstva.

Program ravnanja z odpadki, ki vključuje tudi program za preprečevanje odpadkov, je v javni obravnavi od decembra lani. Hierarhija ravnanja z odpadki v njem je jasna: najprej bodo napori usmerjeni v preprečevanje nastajanja odpadkov, pri odpadkih, ki vendarle nastajajo, pa bo poudarek veljal pripravi na ponovno uporabo, recikliranju, potem različnim drugim postopkom predelave, šele zadnja možnost je odlaganje oziroma odstranjevanje.

"To pomeni, da moramo v naši družbi marsikaj spremeniti - predvsem moramo spremeniti celoten krog oskrbovalne verige od začetka do konca. O teh ciljih moramo začeti razmišljati že na začetku, ko se odločamo o izbiri materialov in izdelavi," je opozorila državna sekretarka na okoljskem ministrstvu Lidija Stebernak.

Vodja sektorja za odpadke na ministrstvu Jana Miklavčič je predstavila nekatere rešitve, ki jih prinaša program. Med glavnimi ukrepi je ureditev registra varstva okolja in vodenja evidenc. "Če hočemo načrtovati dogajanje z odpadki, potrebujemo dobro podlago in modele izračunavanja trendov," je dejala.

Potrebno bo spremeniti okoljske dajatve v smislu uveljavitve načela "povzročitelj plača" in urediti namenskost okoljskih dajatev. "Trenutno se te stekajo v integralni proračun, na področju ravnanja z odpadki pa je veliko ukrepov, ki jih bo potrebno financirati in izvesti," je spomnila Miklavčičeva.

Cilj je zagotoviti samozadostnost predelave komunalnih odpadkov in predvsem odstranjevanja mešanih komunalnih odpadkov. Med drugim bo tu treba urediti termično obdelavo odpadkov. "V delu, ki je sedaj predviden za termično obdelavo, je žal še zelo veliko materialov, ki bi jih morali snovno izrabiti," je ocenila govornica. Sicer pa je naprav za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov dovolj, tudi glede odlagalnega prostora nas do leta 2030 nima kaj skrbeti, je dejala.

Težave imamo pri razširjanju odgovornosti proizvajalcev, še posebej pri izrabljenih vozilih in odpadni embalaži, je opozorila. Pri izrabljenih vozilih je že bil objavljen osnutek zakona o dajatvi na odjavljeno vozilo. Tisti, ki bo odjavil vozilo, naj bi glede na predlog plačeval dajatev, dokler tega vozila ne odproda oz. s pogodbo ne dokaže, da to vozilo še ni izrabljeno, ali pa prinese potrdilo o razgradnji. Zakon je sicer še v obravnavi.

Pri odpadni embalaži pa se je država problema lotila parcialno. Prejšnje leto je bila tako spremenjena vladna uredba o deležih odpadne embalaže. Problematika razširjene odgovornosti pa naj bi se rešila s spremembo zakona o varstvu okolja - namen je zaostriti pogoje za sheme, ki ravnajo z odpadki proizvajalcev, dvigniti osveščanje ter transparentnost pri stroških, je povedala Miklavčičeva. "Embalažnine ne zadoščajo za pokritje stroškov, da se zakonito izpelje ravnanje z odpadno embalažo," je poudarila sogovornica in dodala: "Tu nas čaka veliko dela."

Država se bo spopadla tudi z nezakonitimi odlagališči in njihovo sanacijo, cilji so postavljeni na področju gradbenih odpadkov. V prihodnje bomo morali reciklirati 70 odstotkov gradbenih odpadkov, zato bo treba za gradbene agregate in morda tudi asfalte sprejeti kriterije, kdaj ti prenehajo biti odpadki. Tako bi povečali snovno izrabo, "če bo zraven kakšen finančni ukrep v smislu znižanih dajatev, pa bo verjetno še bolj učinkovito", je menila Miklavčičeva.

Posebni ukrepi veljajo tudi za azbest, ki se je v velikem obsegu uporabljal predvsem od 60. do 80. let prejšnjega stoletja in se sedaj bliža koncu življenjske dobe. S primernim osveščanjem bo potrebno zagotoviti, da ta azbest ne bo pristal v naravi.

Program preprečevanja odpadkov medtem obsega ukrepe za preprečevanje odpadkov v podjetjih, gospodinjstvih, pa tudi v javnem sektorju - konkretno na ministrstvu, kjer želijo voditi z zgledom. Pri snovnih tokovih pa so se na ministrstvu osredotočili na gradbene odpadke, odpadno hrano, kosovne in tekstilne odpadke ter plastične nosilne vrečke.

V Sloveniji smo sicer od leta 2006 zmanjšali odlaganje odpadkov za 75 odstotkov, od tega na komunalnih odlagališčih za 66 in industrijskih za 91 odstotkov. Odlagamo še 23 odstotkov komunalnih odpadkov, krepi se ločeno zbiranje odpadkov. Predelamo okoli 75 odstotkov odpadkov.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Okolje & energija
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.

FINANCE
Okolje & energija
Želja komunalcev: državna sežigalnica, ki ne bi postavljala tržnih cen
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Želja komunalcev: državna sežigalnica, ki ne bi postavljala tržnih cen 17

V gramoznici podjetja Publikus v Suhadolah je po grobi oceni deset tisoč ton odpadkov. O tem, kaj se bo dogajalo z njimi, smo govorili z Gregorjem Kranjcem iz Publikusa.

FINANCE
Okolje & energija
Provokativna študija: Ne recikliranje, sežiganje odpadkov rešuje oceane
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Provokativna študija: Ne recikliranje, sežiganje odpadkov rešuje oceane 27

Recikliranje evropskih odpadkov je pripomoglo k onesnaženju oceanov; bolje bi naredili, če bi odpadke sežgali ali primerno odložili, je zapisal finski profesor Mikko Paunio.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Manager
Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?

Omejitev izvoza plastičnih in papirnih odpadkov na Kitajsko v zahodnih državah že povzroča težave. Vrednost reciklatov je občutno upadla, za recikliranje ni dovolj predelovalnih zmogljivosti, pravih rešitev ni na vidiku.

FINANCE
Okolje & energija
(daljše) Kako neživljenjski so predpisi o upepeljevanju delov človeškega telesa
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (daljše) Kako neživljenjski so predpisi o upepeljevanju delov človeškega telesa

Oktobra smo poročali o nesmiselnih predpisih za ravnanje z odpadki človeškega izvora. Dele teles morajo bolnice voziti v tuje sežigalnice namesto, da bi jih upepelili v krematoriju Žale. Preverili smo, če se je od takrat kaj spremenilo. Ta različica članka je daljša.

FINANCE
Okolje & energija
EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju'

Evropska komisija je sprejeta pravila, ki predstavljajo najmodernejšo zakonodajo o odpadkih na svetu, so sporočili iz Bruslja.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti