Okolje & energija

Kako bo vlada preprečila nastajanje odpadkov

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se je danes seznanil z osnutkom operativnega programa ravnanja z odpadki in programa preprečevanja odpadkov, o katerem se izteka javna razprava. Opozicijski poslanci so do osnutka kritični, pogrešajo namreč konkretne ukrepe na tem področju.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
04.05.2016 18:16
Čas branja: 2 min
Kako bo vlada preprečila nastajanje odpadkov
Državna sekretarka Lidija Stebernak (levo) in generalna direktorica direktorata za okolje Tanja Bolte sta uvedli poslance v osnutek operativnega programa ravnanja z odpadki in programa preprečevanja odpadkov.

Kot je uvodoma pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Lidija Stebernak, sta oba programa instrumenta vlade, s katerimi ta želi preprečiti nastajanje odpadkov, zagotoviti predpisano ravnanje z njimi in doseči zadane cilje za ravnanje z odpadki do leta 2020 oziroma 2030.

Ravnanje z odpadki je sicer tudi del krožnega gospodarstva, h kateremu stremi EU. Prehod v krožno gospodarstvo po besedah Stebernakove predstavlja enega temeljnih razvojnih ciljev naše družbe, predvsem zaradi okoljskih in podnebnih vplivov, pa tudi zaradi gospodarskega potenciala, ki iz njega izhaja.

"To ni zgolj vizija, ampak tudi nujna," je poudarila in dodala, da morajo biti vsi okoljski cilji integrirani tudi v ostalih politikah. Spomnila je, da so na ministrstvu pripravili program prehoda v zeleno gospodarstvo, ki terja sodelovanje tudi ostalih resorjev.

Programu ravnanja z odpadki in programu preprečevanja odpadkov v državi, ki podajata usmeritve, bodo sledili izvedbeni akti, spremeniti bo treba zakonodajo in podzakonske akte oziroma uredbe, ki na tem področju že veljajo, ter morebiti sprejete nove, je še povedala državna sekretarka.

Do osnutka so bili kritični opozicijski poslanci. Kot je poudaril poslanec SDS Zvonko Lah, se problematika ravnanja z odpadki vleče že precej let, pri tem pa opozoril na velike načrte izgradnje centrov za odpadke, nekaj jih je zastalo. Polovica Slovenije ima tako po njegovih besedah rešen problem odlagališč, druga ne, tako morajo nekatere občine odpadke voziti v druge občine.

Lah in njegov strankarski kolega Ljubo Žnidar pogrešata tudi ukrepe na tem področju. V programu ni konkretnih ukrepov ali rešitev po območjih, tudi ni posebnih ukrepov po branžnih odpadkih, je poudaril Žnidar in opozoril, da v Sloveniji ni bilo nacionalnega pristopa k reševanju odlaganja odpadkov, to je bilo bolj ali manj prepuščeno občinam.

Tako kot Lah je izpostavil, da so določene regije pripravljene na odlaganje odpadkov v prihodnosti, so pa tudi regije, ki rešitve nimajo - tam se gremo komunalni turizem, vozimo odpadke v druge občine ali druge države. Ampak to ni zastonj, to se opazi na položnicah, je še dejal Žnidar.

Nepovezani poslanec Franc Laj je ocenil, da z obširnostjo programa (ta je napisan na več kot 200 straneh) ni nič narobe, saj je potrebna temeljita analiza stanja, vendar pa tako kot Lah in Žnidar pogreša konkretne rešitve.

Poslanci so se tudi vprašali, če so občine in drugi deležniki s komunalnega področja sodelovali pri pripravi osnutka programa. Po pojasnilih Tanje Bolte z ministrstva je javna obravnava osnutka trajala več kot tri mesece, pripravili so kar nekaj posvetov, tudi s predstavniki nevladnih organizacij, občin in gospodarske zbornice. Dobili so kar nekaj pripomb, ki jih bodo preučili, smiselne tudi vključili v program.

Poslanec SMC Bojan Krajnc je medtem pozdravil obravnavo tega dokumenta na odboru, kljub temu, da ga ne sprejema DZ, ampak vlada. Po njegovi oceni ta dokument potrebujemo, predstavlja namreč več kot dobro izhodišče za to, da nekaj spremenimo na področju varstva okolja.

Slovenija je zaradi odsotnosti načrta ravnanja z odpadki, ki so pogoj za porabo evropskih sredstev, februarja prejela že drugi opomin Evropske komisije. Kršitev z omenjenim programom odpravlja, po načrtih naj bi bil sprejet v prvi polovici junija.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?

Omejitev izvoza plastičnih in papirnih odpadkov na Kitajsko v zahodnih državah že povzroča težave. Vrednost reciklatov je občutno upadla, za recikliranje ni dovolj predelovalnih zmogljivosti, pravih rešitev ni na vidiku.

FINANCE
Okolje & energija
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.

FINANCE
Okolje & energija
Cena sežiga odpadkov se je podvojila. GZS pozvala k samooskrbi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Cena sežiga odpadkov se je podvojila. GZS pozvala k samooskrbi

Kaj je odpadek, kaj pa izdelek in kdaj naj uporabljamo zakonodajo o odpadkih, je pogosto nejasno, je povedala na Okoljskem dnevu gospodarstva Janja Leban, direktorica Službe za varstvo okolja pri GZS.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Provokativna študija: Ne recikliranje, sežiganje odpadkov rešuje oceane
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Provokativna študija: Ne recikliranje, sežiganje odpadkov rešuje oceane 27

Recikliranje evropskih odpadkov je pripomoglo k onesnaženju oceanov; bolje bi naredili, če bi odpadke sežgali ali primerno odložili, je zapisal finski profesor Mikko Paunio.

FINANCE
Okolje & energija
EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju'

Evropska komisija je sprejeta pravila, ki predstavljajo najmodernejšo zakonodajo o odpadkih na svetu, so sporočili iz Bruslja.

FINANCE
Okolje & energija
Želja komunalcev: državna sežigalnica, ki ne bi postavljala tržnih cen
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Želja komunalcev: državna sežigalnica, ki ne bi postavljala tržnih cen 17

V gramoznici podjetja Publikus v Suhadolah je po grobi oceni deset tisoč ton odpadkov. O tem, kaj se bo dogajalo z njimi, smo govorili z Gregorjem Kranjcem iz Publikusa.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.