Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

(zbirno) Vse prijave na letošnji razpis okoljskih nagrad

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
Nico Less dodaj
Spirit dodaj
Starbucks dodaj
 
Čas branja: 3 min
05.11.2018  00:30
Na letošnji razpis za okoljske nagrade smo dobili v primerjavi s prejšnjimi leti veliko prijav v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo.
(zbirno) Vse prijave na letošnji razpis okoljskih nagrad
Okoljske nagrade bomo podelili na tradicionalnem Okoljskem srečanju (fotografija je s predlanskega) z bogatim strokovnim programom 8. novembra na Gospodarski zbornici Slovenije.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
Nico Less dodaj
Spirit dodaj
Starbucks dodaj

Okoljska priznanja Eko sklada in časnika Finance 2018 smo razpisali v treh kategorijah: okolju prijazen izdelek/storitev/postopek, okolju prijazno podjetje in mednarodno okoljsko partnerstvo. Skupno število prijav je primerljivo s prejšnjimi leti, presenečenje pa je pet prijav v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo. Zakaj presenečenje? V prejšnjih letih smo v tej kategoriji dobili komaj kakšno prijavo, neredko celo nobene. Kategorijo smo kljub temu ohranjali, saj je razpis del mednarodnega razpisa European Business Awards for the Environment, ki vključuje tudi takšno kategorijo.

Mednarodno sodelovanje pa so pogosto omenili tudi prijavljenci v drugih kategorijah, kar kaže na veliko vpetost slovenskega zelenega gospodarstva v mednarodne tokove. Kaže pa tudi, da naletijo podjetja pri oblikovanju do okolja prijaznih izdelkov in rešitev v različnih državah na zelo podobne izzive.

Vse na okoljski razpis prijavljene kandidate smo v zadnjih dneh predstavili na portalu Financ Okolje in energija, zbirno jih bomo predstavili tudi v tiskani izdaji Financ v četrtek, 8. oktobra, na dan Okoljskega srečanja, kjer bomo najboljšim podelili priznanja. Kratek povzetek vseh prijavljenih s povezavami na podrobnejše predstavitve predstavljamo v nadaljevanju. Ekipa Evegreen se je prijavila v več kategorijah, povzeli smo jih v enem članku in jo navedli v kategoriji okolju prijazno podjetje, zato je v kategorijah mednarodno okoljsko partnerstvo in okolju prijazen izdelek po ena navedba manj.

1. Kategorija okolju prijazen izdelek/storitev/postopek

● Dišeče sveče oilright podjetja Bolje so narejene iz odpadnega jedilnega olja, kar pomeni, da so iz lokalnega in povsem odsluženega vira. Ker so rastlinskega izvora, so ogljično nevtralne.

● »Z uporabo znane tehnologije in obstoječih materialov smo razvili izdelek, ki ga v pohištveni industriji ne poznamo,« so o stolu Nico Less zapisali v podjetju Donar, ki stol izdeluje.

● Z Iskrinim sistemom Aquaspark je mogoče pridobiti na dan 140 tisoč litrov vode, ki ustreza vsem svetovnim zdravstvenim standardom.

● Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu.

● MIKrovent je edini lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki je rezultat izključno slovenskega znanja, so zapisali v podjetju MIK Celje.

● Osnoven material za okna in vrata ReWin iz podjetja M Sora je material iz porušenih objektov ali drugih virov odsluženega lesa. Takšen les bi sicer uporabili za kurjavo ali pa bi postal odpadek.

● V ljubljanskem podjetju PlanetCare so razvili filtre za zmanjšanje emisij plastičnih vlaken, ki se sproščajo v vodo ob pranju tekstila.

Gorazd Renko iz Ljubljane je na razpis okoljskih nagrad prijavil zamisel, po kateri bi vsakemu proizvajalcu, prodajalcu in lastniku avtomobila omogočili pridobitev oznake okolju prijazen avto.

● Septembra so v podjetju Plastika Skaza ponudili trgu kuhinjski kompostnik bokashi organko 2, ki s pomočjo mikroorganizmov sproži fermentacijski postopek.

● V Sovenu edini v Sloveniji že tretje desetletje odkupujejo volno od slovenskih ovc. Biovolna med drugim pomeni, da mora imeti lastnik ovc biocertifikat.

● Spletno platformo EcoLex Life podjetja Tax-Fin-Lex sestavljajo zbirka predpisov s področja varstva okolja, storitev EcoClipping, vodnik po okoljski zakonodaji in orodje za oceno okoljskih tveganj.

● V idrijskem podjetju Vi nova so razvili postopek za predelavo odpadne embalaže iz farmacije. Takšne odpadke, blistre, reciklirajo in pridobijo surovine za vnovično uporabo.

2. Kategorija okolju prijazno podjetje

● Podjetje Blaj je bilo del pilotskega programa javne agencije SPIRIT, v okviru katere so se zavezali k trajnostni strategiji podjetja.

● Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove izdelke, med drugim za Starbucks.

● Učinkovito ravnanje z okoljem je ena od najpomembnejših dolgoročnih strateških usmeritev podjetja, so zapisali v Ljubljanskih mlekarnah.

Mednarodno okoljsko partnerstvo

● V mednarodni organizaciji Alpe Adria Green so povezali nevladne organizacije iz vseh držav nekdanje Jugoslavije in Italije.

● Pristanišča z več celin, med njimi Luka Koper, so ustanovila projekt Neptunes, v okviru katerega iščejo rešitve za zmanjševanje ladijskega hrupa.

● V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od tega tudi finančne koristi.

● V razvojnem centru TECOS so s partnerji iz štirih držav zagnali projekt za predelavo odpadne plastične embalaže in časopisnega papirja v reciklirane kompozitne materiale.


Več iz teme:  

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.