Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu energetiki.
Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati tudi na parkiriščih stanovanjskih sosesk.
Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje V Zlatoličju je naplavljenih 25 tisoč kubičnih metrov lesa, domačini si delajo zalogo za kurjavo, poroča portal Ptujinfo.
Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.
Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Upravljavci avtocest Avstrije, Madžarske in Slovenije bodo v kratkem podpisali dogovor o sodelovanju pri čezmejnem testiranju električne, avtonomne in povezane mobilnosti. Za testiranje bodo vzpostavili meddržavni avtocestni koridor.

(zbirno) Vse prijave na letošnji razpis okoljskih nagrad

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 3 min
05.11.2018  00:30
Na letošnji razpis za okoljske nagrade smo dobili v primerjavi s prejšnjimi leti veliko prijav v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo.
(zbirno) Vse prijave na letošnji razpis okoljskih nagrad
Okoljske nagrade bomo podelili na tradicionalnem Okoljskem srečanju (fotografija je s predlanskega) z bogatim strokovnim programom 8. novembra na Gospodarski zbornici Slovenije.

Več iz teme:  

Okoljska priznanja Eko sklada in časnika Finance 2018 smo razpisali v treh kategorijah: okolju prijazen izdelek/storitev/postopek, okolju prijazno podjetje in mednarodno okoljsko partnerstvo. Skupno število prijav je primerljivo s prejšnjimi leti, presenečenje pa je pet prijav v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo. Zakaj presenečenje? V prejšnjih letih smo v tej kategoriji dobili komaj kakšno prijavo, neredko celo nobene. Kategorijo smo kljub temu ohranjali, saj je razpis del mednarodnega razpisa European Business Awards for the Environment, ki vključuje tudi takšno kategorijo.

Mednarodno sodelovanje pa so pogosto omenili tudi prijavljenci v drugih kategorijah, kar kaže na veliko vpetost slovenskega zelenega gospodarstva v mednarodne tokove. Kaže pa tudi, da naletijo podjetja pri oblikovanju do okolja prijaznih izdelkov in rešitev v različnih državah na zelo podobne izzive.

Vse na okoljski razpis prijavljene kandidate smo v zadnjih dneh predstavili na portalu Financ Okolje in energija, zbirno jih bomo predstavili tudi v tiskani izdaji Financ v četrtek, 8. oktobra, na dan Okoljskega srečanja, kjer bomo najboljšim podelili priznanja. Kratek povzetek vseh prijavljenih s povezavami na podrobnejše predstavitve predstavljamo v nadaljevanju. Ekipa Evegreen se je prijavila v več kategorijah, povzeli smo jih v enem članku in jo navedli v kategoriji okolju prijazno podjetje, zato je v kategorijah mednarodno okoljsko partnerstvo in okolju prijazen izdelek po ena navedba manj.

1. Kategorija okolju prijazen izdelek/storitev/postopek

● Dišeče sveče oilright podjetja Bolje so narejene iz odpadnega jedilnega olja, kar pomeni, da so iz lokalnega in povsem odsluženega vira. Ker so rastlinskega izvora, so ogljično nevtralne.

● »Z uporabo znane tehnologije in obstoječih materialov smo razvili izdelek, ki ga v pohištveni industriji ne poznamo,« so o stolu Nico Less zapisali v podjetju Donar, ki stol izdeluje.

● Z Iskrinim sistemom Aquaspark je mogoče pridobiti na dan 140 tisoč litrov vode, ki ustreza vsem svetovnim zdravstvenim standardom.

● Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu.

● MIKrovent je edini lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki je rezultat izključno slovenskega znanja, so zapisali v podjetju MIK Celje.

● Osnoven material za okna in vrata ReWin iz podjetja M Sora je material iz porušenih objektov ali drugih virov odsluženega lesa. Takšen les bi sicer uporabili za kurjavo ali pa bi postal odpadek.

● V ljubljanskem podjetju PlanetCare so razvili filtre za zmanjšanje emisij plastičnih vlaken, ki se sproščajo v vodo ob pranju tekstila.

Gorazd Renko iz Ljubljane je na razpis okoljskih nagrad prijavil zamisel, po kateri bi vsakemu proizvajalcu, prodajalcu in lastniku avtomobila omogočili pridobitev oznake okolju prijazen avto.

● Septembra so v podjetju Plastika Skaza ponudili trgu kuhinjski kompostnik bokashi organko 2, ki s pomočjo mikroorganizmov sproži fermentacijski postopek.

● V Sovenu edini v Sloveniji že tretje desetletje odkupujejo volno od slovenskih ovc. Biovolna med drugim pomeni, da mora imeti lastnik ovc biocertifikat.

● Spletno platformo EcoLex Life podjetja Tax-Fin-Lex sestavljajo zbirka predpisov s področja varstva okolja, storitev EcoClipping, vodnik po okoljski zakonodaji in orodje za oceno okoljskih tveganj.

● V idrijskem podjetju Vi nova so razvili postopek za predelavo odpadne embalaže iz farmacije. Takšne odpadke, blistre, reciklirajo in pridobijo surovine za vnovično uporabo.

2. Kategorija okolju prijazno podjetje

● Podjetje Blaj je bilo del pilotskega programa javne agencije SPIRIT, v okviru katere so se zavezali k trajnostni strategiji podjetja.

● Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove izdelke, med drugim za Starbucks.

● Učinkovito ravnanje z okoljem je ena od najpomembnejših dolgoročnih strateških usmeritev podjetja, so zapisali v Ljubljanskih mlekarnah.

Mednarodno okoljsko partnerstvo

● V mednarodni organizaciji Alpe Adria Green so povezali nevladne organizacije iz vseh držav nekdanje Jugoslavije in Italije.

● Pristanišča z več celin, med njimi Luka Koper, so ustanovila projekt Neptunes, v okviru katerega iščejo rešitve za zmanjševanje ladijskega hrupa.

● V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od tega tudi finančne koristi.

● V razvojnem centru TECOS so s partnerji iz štirih držav zagnali projekt za predelavo odpadne plastične embalaže in časopisnega papirja v reciklirane kompozitne materiale.


Več iz teme:  

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kako so v Steklarni Rogaška iz odpadka naredili surovino in jo prodali v Nemčijo

V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu...

OK & EN
Novice
Novice Rožnodolci: Janković se ne odziva na zeleno Rožno dolino 21

V Rožni dolini ugotavljajo, da vsi županski kandidati podpirajo zeleno, nebetonsko Rožno dolino. Ignorira jih samo Zoran Janković.

OK & EN
Novice
Novice Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini 3

Direktor Javnega podjetja Žale je opisal, kaj zahteva Uredba o odpadkih: prepoveduje upepeljevanje medicinskih odpadkov, med njimi so deli...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Eko komplet: slovenski lončki iz graha in poljski krožniki iz otrobov

Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Država bo delila 150 podnebnih milijonov. Najdite del zase.

Na ministrstvu za okolje so objavili Osnutek Odloka o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letu 2019. Pripombe...