Zasebnost
Članki

LJSE: 12 delnic Mercatorja močno potopilo indeks

Ob koncu trgovanja je lastnika zamenjalo vsega 12 delnic Mercatorja po skoraj šest odstotkov nižjem tečaju - indeks SBI TOP je tudi zato upadel za 2,6 odstotka
10.05.2012 13:15
Čas branja: 2 min

Stanje ob 13:00

Današnji dan je postregel s prometom v višini manj kot 700 tisoč evrov in s krepkimi padci tečajev. Najslabše v prvi kotaciji se je odrezal Mercator, ob prometu le 1.500 evrov je padel za 5,7 odstotka na 122,5 evra - to je bil sicer edini posel v zadnjih dveh dneh.

Močno se je pocenila tudi NKBM, izgubila je 4,6 odstotka, mimo indeksa SBI TOP pa sta za 5,6 oziroma 5,3 odstotka padli Intereuropa in Sava Re. Za šest odstotkov se je stanjšala Sava, le malo bolje se je odrezala Krka.

Ta je bila v nekem trenutku cenejša od 45 evrov, zaključni posel je bil izpeljan po 46 evrov, kar je 2,7 odstotka manj kot včeraj. Krka je bila s 356 tisočaki najprometnejša delnica dneva. Tri odstotke in pol je izgubil Triglav, 1,3 odstotka Petrol, Gorenje in Telekom sta ostala na izhodišču.

Za 2,65 odstotka se je okrepila Luka Koper, dva odstotka in pol je pridobil Aerodrom, skoraj štiri pa Slovenijales.

Stanje ob 12:00

Manjši polom je v zadnji uri utrpela Krka, saj je njena cena zgrmela za skoraj pet odstotkov na 45 evrov. Promet znaša 200 tisoč evrov. Posredniki so sicer skupaj sklenili za 386 tisoč evrov prometa, 25 tisoč je dodal Triglav, 17 tisoč pa Telekom. Indeks SBI TOP je padel za 1,5 odstotka.

Krka s padcem sicer ni vodilna v prvi kotaciji, še slabše kaže Intereuropi, ki se je pocenila za 5,6 odstotka, na dnu celotne borze pa je Sava s padcem za 6,4 odstotka. Z obema delnicami skupaj je prometa za tisoč evrov.

Za odstotek in pol se je spustila NKBM, ob 0,8 odstotka je Petrol, 0,8 odstotka je izgubilo Gorenje, 0,4 odstotka pa Triglav. Z Mercatorjem in Savo Re poslov ni, Telekom je na izhodišču, za odstotek in pol se je podražila Luka Koper.

Stanje ob 11:00

Dnevni promet po uri in pol trgovanja znaša 232 tisoč evrov, s skoraj sto tisočaki je vodilna Krka, 26 oziroma 21 tisoč sta dodala KD Group in Aerodrom. Indeks SBI TOP se je znižal za 0,68 odstotka, tudi na račun Krke.

Farmacevt se je skrčil za odstotek in pol ter padel na 46,6 evra, za podobno vrednost sta se znižala Gorenje in Triglav. Pod gladino je zdaj tudi Telekom, pocenil se je za 0,7 odstotka, ob pet odstotkov in pol pa je Intereuropa.

NKBM je na izhodišču, za dva odstotka je zrasla Luka Koper, poslov pa ni tako z Mercatorjem kot s Petrolom. Za 2,4 odstotka v plusu je KD Group, na vrhu borze je Aerodrom, pridobil je dva odstotka in pol.

Stanje ob 10:00

Četrtletni poslovni rezultati Krke niso navdušili vlagateljev, cena farmacevta se je spustila za 1,23 odstotka na 46,71 evra. Krka tako nizko ni bila od decembra 2008. Promet z njenimi delnicami znaša 41 tisoč evrov, kar je pol skupnega.

Indeks SBI TOP je padel za 0,4 odstotka, v plusu je vnovič Telekom, ki je pridobil 1,1 odstotka. Za 0,2 odstotka je zrasel Aerodrom, drugod je predznak negativen. Na dnu je s padcem za 5,6 odstotka Intereuropa, ki se je pocenila ob prometu 422 evrov.

Ob odstotek in pol je NKBM, malo manj je izgubil Triglav, za 1,2 odstotka se je skrčilo Gorenje, z drugimi delnicami pa poslov še ni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

09.05.2012
08.05.2012
07.05.2012
26.04.2012
25.04.2012
11.05.2012
14.05.2012
15.05.2012
16.05.2012
17.05.2012
FINANCE
Objava razpisov za e-mobilnost je napovedana za junij. Kaj vse bo na voljo
Finance
ELEKTRIČNA VOZILA
Teja Grapulin Objava razpisov za e-mobilnost je napovedana za junij. Kaj vse bo na voljo

Skupno bo razpisanih 21 milijonov evrov.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Visoka rast delnic zavarovalnic in novi rekordi
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Visoka rast delnic zavarovalnic in novi rekordi
FINANCE
Marko Rondič: Evropa bo lahko kmalu samo še stara in nekonkurenčna celina
Finance
Jana Petkovšek Štakul Marko Rondič: Evropa bo lahko kmalu samo še stara in nekonkurenčna celina 4

Direktor ajdovske obrtno-podjetniške zbornice opozarja na razbohoteno obremenjevanje podjetij z birokracijo tako na nacionalni kot na evropski ravni.

FINANCE
IKT
Ali moramo slediti tehnološkim trendom in kako izbrati tistega, ki je pravi za nas?
OGLAS
IKT
IKTFinance PR Ali moramo slediti tehnološkim trendom in kako izbrati tistega, ki je pravi za nas? (OGLAS)

Najprej se je treba osredotočiti na vrednost, šele nato na tehnologijo in način izvedbe poslovnih potreb.

FINANCE
Čudaštvo, nesramnost in perverznost stanovanjske politike
Finance
Nepremičnine
Vasilij Krivec Čudaštvo, nesramnost in perverznost stanovanjske politike 5

O omejitvah oddajanja stanovanj v turistične namene, pretiranih napovedih o gradnji javnih najemnih stanovanj in napovedanih novih davkih za te namene.

FINANCE
Katja Božič, MF: Plače so res zelo obremenjene, a če bi jih razbremenili, bi morali obremeniti druge zaslužke
Finance
DAVKI
Tanja Smrekar Katja Božič, MF: Plače so res zelo obremenjene, a če bi jih razbremenili, bi morali obremeniti druge zaslužke 21

Davčni paket je v sklepni fazi priprave, veljati naj bi začel 1. januarja 2025; ali lahko spremembe pričakujete tudi sobodajalci?

FINANCE
IKT
Kaj vsem že zmore Microsoft Copilot v okolju Power BI
IKT
BREZPLAČNI WEBINAR PODJETJA B2 BI
IKTPodpornik projekta Kaj vsem že zmore Microsoft Copilot v okolju Power BI

Kako s preprostimi jezikovnimi ukazi do poglobljenih analiz in interaktivnih poročil

FINANCE
Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti
PRO
Finance
Finance prPRO Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti (PRO)

KINTO One je Toyotina storitev finančnega lizinga, ki omogoča večletno uporabo avtomobila brez dejanskega nakupa z možnostjo dodatnih vzdrževalnih storitev.