Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Energetski razpis 2019: projekti, usmerjeni v ključne izzive

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Hitachi dodaj
Interenergo dodaj
Petrol dodaj
Resalta dodaj
 
Čas branja: 2 min
15.04.2019  00:30
Prijave na razpis za najboljše energetske projekte kažejo, da v slovenskem gospodarstvu iščejo rešitve za nekatere največje izzive pri prehodu v nizkoogljično družbo
Energetski razpis 2019: projekti, usmerjeni v ključne izzive
Priznanja za najboljše energetske projekte bomo podelili na tradicionalni konferenci Dnevi energetikov. Lani smo praznovali okroglo obletnico.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
Hitachi dodaj
Interenergo dodaj
Petrol dodaj
Resalta dodaj

Kako vključiti v elektroenergetski sistem čim več obnovljivih virov? Kako optimizirati porabo električne energije v podjetju? Kako razširiti proizvodnjo čiste elektrike? To so nekateri od izzivov, ki jih rešujejo projekti, prijavljeni na letošnji razpis za energetske nagrade.

Letos smo na »energetski« razpis dobili 11 prijav, od tega sedem v kategoriji energetsko učinkovit projekt, štiri pa v kategoriji promocijski projekt. Število prijav je sicer nekoliko manjše kot prejšnja leta, vendar so prijave »močne«. Nosilci projektov se namreč usmerjajo v iskanje zahtevnih rešitev. A ne le, da zahtevne rešitve iščejo, številne so že našli, pri tem pa je razpletanje organizacijskih vozlov neredko težje od reševanja tehničnih težav. Naštejmo projekte.

Kategorija: energetsko učinkovit projekt

V družbi ELES skupaj z japonskim Hitachijem in približno 30 slovenskimi podjetji izvajajo kompleksen projekt pametnih omrežij in pametnih skupnosti. Iščejo rešitve za nemoteno obratovanje elektroenergetskega omrežja ob vse večjem številu obnovljivih virov energije, toplotnih črpalk in električnih vozil.

S postavitvijo prve samooskrbne elektrarne na večstanovanjskem bloku so v GEN-I prebili led in odprli številne priložnosti za postavitev novih sončnih elektrarn. Izziv je bil predvsem organizacijski, projekt pa se lahko izkaže za prelomnega, še zlasti po uveljavitvi nove uredbe o samooskrbi.

Družba Interenergo je predstavila dva projekta, opravljena po modelu energetskega pogodbeništva. Energetsko so prenovili kotlovnico naselja Deteljica v Tržiču, ki vključuje 12 stanovanjskih blokov; v desetih letih bodo v Deteljici prihranili več kot pol milijona evrov. S prenovo javne razsvetljave pa so občini Pivka zagotovili 70-odstotne denarne prihranke.

V mestni občini Ljubljana so skupaj energetsko sanirali 48 objektov. Projekt EOL-1 so izvedli v okviru energetskega pogodbeništva s konzorcijem družb Petrol in Resalta. Projekt je dobil nagrado Best Energy Service Project 2019 na dogodku Convenant of Mayors Investment Forum v Berlinu.

V Zdravilišču Radenci so izvedli projekt reciklaže pralnih vod peščenih filtrov z ultrafiltracijo. V družbi Resalta so pripravili projekt za znižanje stroškov sveže vode in toplote in optimiziranje procesa pranja peščenih filtrov. Prihranek pri porabi toplote so ocenili na 719 megavatnih ur na leto.

V podjetju za razvoj tehnologij X4DATA so se lotili izsuševanja podzemnih betonskih struktur s tehnologijo pulzne elektroosmoze. Zelo nizek električni naboj prenesejo prek prevodnih elektrod v obliki sond ali žic, nameščenih v dele betonskih sten ali stropov, iz katerih je treba odstraniti vodo.

Kategorija: promocijski projekt

V okviru projekta E-POL so dijaki tehniških poklicnih šol razvili in izdelali polnilnice za e-vozila kot učne pripomočke. V organizaciji Alpe Adria Green pa s projektom ozaveščajo šolajočo se mladino o značilnostih in prednostih električne mobilnosti, mladim pa odpirajo vrata v deficitarne, a obetavne poklice.

Na objektu ljubljanskega Kluba 300 so postavili pametni sistem, ki omejuje vpliv e-polnilnic in obnovljivih virov energije na javno elektro distribucijsko omrežje. Sistem sestavljajo sončne elektrarne, hranilnik energije in polnilne postaje, postavila pa ga je družba Iskra.

V SID banki so konec prejšnjega leta izdali zeleno obveznico na mednarodnih finančnih trgih. Za financiranje zelenih in trajnostnih projektov so zbrali 75 milijonov evrov. Zbrana sredstva bodo med drugim vložili v obnovljive vire energije, energetsko učinkovitost stavb, preprečevanje onesnaženja pri ravnanju z odpadki in druge dejavnosti.

V Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije so ocenili, kakšne prihranke prinaša energetska sanacija večstanovanjske stavbe. Ocena je namenjena seznanitvi stanovalcev z najprimernejšimi ukrepi in njihovimi dolgoročnimi učinki pri znižanju skupnih stroškov in stroškov posameznih gospodinjstev.

Po dve priznanji v vsaki kategoriji

V vsaki kategoriji bomo podelili po dve priznanji, eno po izboru strokovne komisije in drugo po izboru bralcev Financ, ki so oddali svoje glasove prek spleta. Priznanja bomo podelili na današnjem prvem dnevu tradicionalne konference Dnevi energetikov.


Več iz teme:  

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...