Okolje & energija

Izvrstni projekti na razpisu za okoljske nagrade Financ

Na razpis za do okolja prijazne izdelke, postopke, podjetja in mednarodno partnerstvo je prijavljenih 27 podjetij oziroma izdelkov in projektov, kar je največ doslej

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

14.11.2016 23:59
Čas branja: 3 min

Letošnji razpis za okoljske nagrade je poln presežnikov. Ne le po absolut­nem številu prijavljenih. Prvič smo prejeli tri prijave v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo. Prvič smo prejeli dve prijavi iz tujine.

Strokovna komisija je v vsaki kategoriji izbrala dva ali tri finaliste in zmagovalca, ki ga bomo razglasili na današnjem Okoljskem srečanju.Vse prijavljene projekte predstavljamo v prilogi Okolje in energija, zbirno pa jih povzemamo v nadaljevanju.

1. Prijave v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo:

Iskraemeco se je lani vključil skupaj s štirimi nizozemskimi elektrodistribucijskimi podjetji in danskim proizvajalcem plinskih števcev v iniciativo Fair Meter.

Plastika Skaza sodeluje s hrvaškimi in madžarskimi partnerji v evropskem projektu ločevanja odpadkov in uporabe bioloških odpadkov Region to Sustain.

V jeklarni SIJ Acron v sodelovanju z ameriškim partnerjem predelajo vso novonastalo žlindro v uporabne surovine, ob tem sanirajo tudi stare deponije.

2. V kategoriji do okolja prijazen postopek smo dobili šest prijav. Prijave smo zbirali skupaj z do okolja prijaznimi izdelki, zaradi velikega števila prijav jih je komisija razdelila na dve skupini. Takšno delitev omogoča tudi mednarodni razpis European Business Award for the Environment, na katerem lahko sodelujejo zmagovalci slovenskega razpisa.

Družba Emicon Adria je razvila povsem nov pristop k integraciji in krmiljenju hladilnega sistema z vgrajeno banko ledu.

Z ekološkim projektom recikliranja plastične embalaže so lani v Fructalu zmanjšali obremenitve okolja za 870 ton ogljikovega dioksida.

V Kolektorju so razvili nov, do okolja prijazen proces za nanos funkcionalnih kovinskih prevlek na komponente za elek­tro- in avtomobilsko industrijo.

V Leku, članu skupine Sandoz, so z inovacijo pri izdelavi zdravila z učinkovino omeprazol omogočili izdelavo po postopku, prijaznem do okolja.

V Leku so tudi razvili nov, ekološko sprejemljivejši postopek za pripravo ključnega intermediata učinkovine za zdravljenje parkinsonove bolezni.

Iz SIJ Acronija so izgnali solno kislino. S površine vroče valjanih trakov zdaj odstranjujejo okside s peskanjem in krtačenjem.

3. V kategoriji do okolja prijazen izdelek smo dobili največ, 11 prijav:

V ljubljanski družbi Aurora 3M+ so razvili napravo ecocell, novo tehnologijo generiranja toplote, zasnovano na elektrokemičnem principu z grelno celico.

V družbi Herz Energietechnik iz Pinkafelda v Avstriji so razvili energetsko visoko učinkovito kurilno napravo firematic 349-501.

V ljubljanski Inovatiki so razvili hestio 48h, malo kurilno napravo za centralno ogrevanje eno- ali dvostanovanjske stavbe. Naprava ima nekaj posebnosti.

V Inštitutu za celulozo in papir so razvili postopek izdelave papirja iz vlaken japonskega dresnika, neželene invazivne rastline.

V družbi JUB so razvili notranjo stensko barvo jupol bio silicate brez vsebnosti snovi, ki navadno sprožajo alergijske reakcije pri občutljivih ljudeh.

V podjetju Pavan iz Kopra so pripeljali do faze testiranega prototipa rotacijsko črpalko s pozitivno iztisnino.

V podjetju Pavan so razvili tudi univerzalno gravitacijsko-filtracijsko čistilno napravo za vodo oziroma postopek prečiščevanja onesnaženih voda.

Organko Plastike Skaza je edini kompostnik za kompostiranje kuhinjskih odpadkov. Ostanki v njem ne gnijejo, ampak fermentirajo brez neprijetnega vonja.

Turbina za ozračevanje vode podjetja ToringTurbine z rotacijo vleče zrak skozi cev, ga potiska skozi lopatice turbine in v obliki mehurčkov vnaša v vodo.

Suhe sanitarije kakis, ki ne uporabljajo vode in kemije, delujejo po načelu kompostnih stranišč. Izdelali so jih v koprskem Zavodu mOBILNO to go.

Samostojni podjetnik Žan Vovk, ki se ukvarja z zelenim turizmom, je na razpis prijavil ekološko kompostno suho stranišče.

4. In še sedem prijavljenih v kat­egoriji ­­­­­ do ­­o­kolja prijazno podjetje:

V Aerodromu Ljubljana so sistem ravnanja z okoljem vključili v strateško upravljanje družbe. Za sprejetje trajnostne strategije je pristojno vodstvo družbe.

Fructalov cilj je zmanjšati obremenitev okolja na vseh področjih, kjer vplivajo na okolje: pri porabi vode in energije ter pri onesnaževanju.

Podjetje Ing.klan se ukvarja s tehnološkim razvojem in ozaveščanjem Slovencev za zdravo bivalno okolje.

V hrvaških LifeClass Termah Sveti Martin so se lotili projekta Zelene terme. Projekt vključuje sprejetje različnih certifikatov in standardov.

Skrb za okolje je v središču naših usmeritev, so zapisali v velenjski Plastiki Skaza v uvodu prijave na razpis za okolju prijazno podjetje.

Družba SPL je doslej energetsko prenovila več kot sto stavb, k prenovi pa spodbujajo tudi etažne lastnike, ki se zanjo še niso odločili.

Ljubljanski hotel Park je prvi pri nas z mednarodnim trajnostnim certifikatom Travelife. Usmeritev v trajnostno ponudbo jim pomaga pri pridobivanju gostov.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Subvencije
Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov 1

Posamezen razvojni projekt lahko dobi do dva milijona evrov spodbude

FINANCE
Okolje & energija
Odprt razpis za okoljske nagrade Financ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odprt razpis za okoljske nagrade Financ

Prijave na letošnji okoljski razpis zbiramo v treh kategorijah do 12. oktobra.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: agencija za raziskovalno dejavnost, kmetijsko ministrstvo, občine ...
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: agencija za raziskovalno dejavnost, kmetijsko ministrstvo, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Subvencije
Pohitite, če želite do subvencije prek teh razpisov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Pohitite, če želite do subvencije prek teh razpisov

Preverili smo, katere roke morate loviti v prihodnjih tednih, če želite do denarja za svoje projekte

FINANCE
Subvencije
Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar

Ni dovolj, da imate dobro idejo, vedeti morate tudi, kako boste projekt izpeljali

FINANCE
Subvencije
Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja

Podjetja lahko pri naših južnih sosedih še vedno dobijo subvencije za investicije, kar je denimo v Sloveniji mogoče dobiti le na problemskih območjih

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.